SEGRE

ESNOTICIA

Juncker avisa que no vol “una Europa de 90 països”

Assegura que una Catalunya independent donaria peu a altres territoris || Descarta la mediació de la UE al demanar-ho una part

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va tancar ahir la porta a una possible mediació de la Unió Europea en la crisi política a Catalunya, perquè, segons el seu parer, crearia “més caos”, alhora que va rebutjar la independència com a opció perquè no vol “una Europa formada per noranta països”.

“Si permetem, encara que no sigui el nostre assumpte, que Catalunya s’independitzi, també ho faran d’altres després, i això no m’agrada. No vull una Unió Europea que d’aquí a quinze anys estigui formada per noranta països; seria impossible”, va defensar Juncker en una xarrada amb estudiants a Luxemburg.

Juncker diu que fa temps que va demanar a Mariano Rajoy que prengués “iniciatives”

El cap de l’Executiu comunitari també va explicar que la Unió Europea no pensa intervenir com a mediadora per sortir de la crisi, a pesar que així ho hagin sol·licitat des de la Generalitat, i va recalcar que, quan la institució ha assumit aquest paper, ho ha fet “entre estats membres”. A més, va assenyalar que “només una part” va cridar a la mediació europea i que ni ell ni el president del Consell Europeu, Donald Tusk, no podrien fer-ho, perquè “crearia molt més caos” a la Unió Europea. L’exprimer ministre luxemburguès es va mostrar “preocupat” pel desafiament independentista i pel fet que la recerca d’una identitat pròpia porti molts a pensar que aquesta identitat “és incompatible” amb la d’altres. Juncker també va revelar que “fa temps” que va demanar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que prengués “iniciatives” perquè la situació no “se n’anés fora de control”. “S’hi han fet algunes coses, d’altres han quedat intactes”, va afegir. En qualsevol cas, va cridar al “sentit de la responsabilitat de tots els actors” implicats i va insistir que la Comissió Europea “no interfereix” en aquest assumpte.

Jucker va fer aquestes declaracions en alemany i va fer broma dient que era perquè “ningú a Catalunya l’entengui”. En una altra xarrada el setembre passat, unes declaracions seues pronunciades en francès i en les quals va afirmar que només respectaria un referèndum avalat pel TC van crear gran polèmica.

tracking