SEGRE

ESNOTICIA

Merkel i Macron recolzen la unitat d’Espanya i una solució dins el marc de la Constitució

El president del Consell Europeu rebutja qualsevol mediació de la Unió Europea || Tensió entre els executius espanyol i belga per les declaracions del primer ministre reclamant diàleg

Mariano Rajoy va rebre ahir el suport explícit del seu homòleg francès, Emmanuel Macron.

Mariano Rajoy va rebre ahir el suport explícit del seu homòleg francès, Emmanuel Macron.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els principals líders europeus, entre ells la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van donar suport ahir al Govern de Mariano Rajoy en la seua defensa de la Constitució i la unitat d’Espanya davant el desafiament català, a la cimera de líders de la UE a Brussel·les. Encara que Catalunya no figurava a l’agenda, els líders europeus van subratllar una vegada més el suport de les principals potències europees a una solució a Catalunya dins de la Constitució espanyola.

Macron va afirmar que aquesta cimera europea, convocada per parlar de refugiats i del Brexit, està marcada per “un missatge d’unitat” dels països de la Unió al voltant d’Espanya. Macron es va reunir al marge de la cimera amb Rajoy. Merkel, d’altra banda, va reiterar el seu suport al Govern espanyol i també va defensar que la solució a aquest conflicte “tingui com a base la Constitució espanyola”.

Emmanuel Macron es reuneix amb Rajoy al marge de la cimera de líders de la Unió Europea

Donald Tusk reconeix que la situació a Catalunya és preocupant, però no està a l’agenda de la cimera

També es va pronunciar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va afirmar que “no hi ha espai per a una mediació de la Unió Europea” en el debat sobre la situació a Catalunya. Tusk va indicar que està “en contacte per moltes raons amb Rajoy”, i que “no es pot ocultar que la situació a Espanya és preocupant”. Encara que va reconèixer que la situació “és preocupant” no espera “una discussió àmplia o un debat” sobre això perquè “no és” a la seua agenda.

En un altre ordre de coses, els diaris belgues De Morgen i Het laatste Nieuws es van fer ressò d’uns correus en els quals un “director” del Govern de Rajoy denuncia “atacs del Govern belga” que “poden posar en perill seriosament la relació bilateral”. En aquest correu es titlla d’inacceptable que el primer ministre belga, Charles Michel, posi en el mateix nivell l’Executiu central i un Govern autonòmic que, a més, està vulnerant “de manera seriosa i flagrant” la legislació nacional, i es recorda que fins ara el Govern belga no ha demanat a la Generalitat que respecti la llei. La polèmica naix d’una entrevista en els mitjans belgues en la qual Michel afirmava que a Catalunya no hi ha una “crisi jurídica sinó política, i les crisis polítiques es resolen mitjançant el diàleg polític”. Michel afirmava que fins al moment el que hi ha hagut no és diàleg, sinó “guerra de nervis”, i que només en el cas que el diàleg fracassés definitivament podria plantejar-se “una mediació internacional o europea”. Madrid va negar ahir haver-se queixat de les declaracions de Michel i valora positivament les declaracions que va fer en el Parlament del seu país en les quals va advocar per una solució basada en el diàleg.

tracking