SEGRE

POLÍTICA UNIÓ EUROPEA

La UE dóna oxigen a May per replantejar les propostes del Brexit abans del desembre

Els líders de la Unió Europea constaten que encara no es donen les condicions per passar a la segona fase de les negociacions || Plantegen que la Comissió estudiï reduir els ajuts a Turquia

La primera ministra britànica, Theresa May, al costat de Merkel i Macron en la cimera de Brussel·les.

La primera ministra britànica, Theresa May, al costat de Merkel i Macron en la cimera de Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, es va mostrar ahir “optimista” després de reunir-se amb els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea en la cimera de Brussel·les, malgrat que no s’ha assolit un progrés suficient en les negociacions per passar a la segona fase. I és que mentre que per a la UE era prioritari tancar una primera fase de negociacions amb Londres en què quedin clars els drets que tindran els ciutadans després del Brexit, per al Regne Unit és fonamental de cara al seu electorat tancar quina serà la futura relació comercial amb la UE.

En aquest sentit, May va tornar a destacar la seua voluntat que “els europeus es quedin al Regne Unit en qualsevol cas”, sigui quin sigui el resultat final de les negociacions per a la sortida del país de la UE.

Macron afirma que el Regne Unit “encara no ha recorregut ni la meitat del camí” per a la sortida

La cancellera alemanya, Angela Merkel, confia que es pugui iniciar al desembre la segona fase de les converses del Brexit encara que assegura que dependrà “en gran manera” d’avenços en les ofertes de Londres i en concret en un acord sobre la factura de sortida.

En aquesta mateixa línia es va manifestar el president de França, Emmanuel Macron, que va subratllar que “no s’ha recorregut ni la meitat del camí” i que aconseguir avenços per al Brexit només depèn de la primera ministra britànica. “Hi ha voluntat manifesta del Regne Unit d’avançar i s’han constatat progressos, però queda molt treball per fer”, va dir Macron, que va reconèixer “gestos d’obertura” de May “en les últimes setmanes”.

El bloc manté que no es donen les condicions per passar a la segona fase de les negociacions del Brexit, per la falta d’avenços en les condicions del divorci, però ofereixen a Londres iniciar els treballs preparatoris per al desembre.

Durant la cimera europea, convocada per parlar principalment dels refugiats i la ruptura britànica, els vint-i-set també van demanar a la Comissió Europea que explori la possibilitat de reduir ajuts a la preadhesió per a Turquia o reorientar-les més cap a la societat civil. “Hem demanat a la Comissió que estudiï si cal reduir o reorientar els ajuts com a resultat de la nostra discussió ahir a la nit sobre Turquia”, va explicar el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Encara que “trencar” les negociacions d’adhesió no està sobre la taula per ara, els governs són conscients que “si la tendència continua així inevitablement s’hi podria arribar”.

“Costa i jo hem acordat treballar conjuntament per mobilitzar l’esmentat fons”, va explicar Rajoy mentre assegurava que faran tot el possible per aconseguir ajuda europea amb independència de les mesures que adoptin davant aquests danys cadascun dels dos països.

Espanya i Portugal reclamaran ajuts per pal·liar els incendisEl president del Govern central, Mariano Rajoy, i el primer ministre lusità, António Costa, va anunciar ahir que treballaran conjuntament per activar el fons europeu de solidaritat a fi de pal·liar els danys dels recents incendis.

tracking