SEGRE

POLÍTICA

ERC afirma que la millor resposta a l'article 155 és declarar la independència

Afirma que representa "usurpar les institucions democràtiques" catalanes, "cessant el president i posant un virrei"

ERC afirma que la millor resposta a l'article 155 és declarar la independència

ERC afirma que la millor resposta a l'article 155 és declarar la independènciaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, creu que la millor resposta "a l’article 155 i al cop d’Estat" que segons el seu parer representa "usurpar les institucions democràtiques" catalanes, "cessant el president i posant un virrei", és la de "declarar la independència i constituir la república catalana".

En una roda de premsa posterior a la reunió de la permanent d’ERC, el seu portaveu ha retret al Govern central i als partits que li donen suport que "estiguin desaprofitant" l’"oportunitat per al diàleg", que implica la suspensió de la declaració d’independència.

"Veiem -ha afirmat Sabrià- com la seua resposta a la nostra oferta de diàleg és la de sempre, la repressió i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que va molt més enllà" del que diu el text constitucional, ha advertit, perquè "el Govern espanyol es proposa d’usurpar les institucions democràtiques de Catalunya".

Davant aquest "atac", ha indicat, cal defensar les institucions catalanes triades democràticament i ho hem de fer culminant el mandat obtingut el referèndum de l’1 octubre.

Ha considerat, en aquest punt, que "la millor resposta al 155 i al cop d’Estat que representa voler cessar el president de Catalunya i posar al seu lloc un virrei, intervenint fins i tot els mitjans de comunicació públics, és declarar la independència i constituir la república catalana".

El portaveu d’ERC s’ha mostrat favorable que "sigui el ple del Parlament l’espai de debat per respondre al 155 políticament", a més d’"oferir l’oportunitat de fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre des de la màxima unitat, ja que això ja no va només d’independència, sinó també de defensar la democràcia".

És precisament l’aposta que realitza ERC de buscar "la màxima unitat" que Sabrià ha explicat que en moltes assemblees territorials del seu partit s’ha demanat "un Govern de concentració" que implicaria l’entrada en l’Executiu català d’altres partits i també d’"actors que vinguin de la societat civil".

"Davant l’intent de l’Estat espanyol de debilitar-nos, sempre és positiu fer-nos més forts des de la transversalitat", ha assenyalat Sabrià.

Respecte a si ERC és partidària o no que el president Carles Puidemont vagi aquest setmana a Madrid a defensar les al·legacions en el Senat contra l’article 155, Sabrià ha assenyalat que Esquerra "respectarà" i secundarà "la decisió que prengui ell", tenint en compte que "sempre hem dit que cal aprofitar totes les oportunitats per explicar nostres proposades".

Sobre els pactes d’ERC amb el PSC en els ajuntaments i altres institucions locals, Sabrià ha apuntat que "se’ns fa molt difícil mantenir-los amb els qui siguin còmplices de l’aplicació de l’article 155".

"Ara bé -ha puntualitzat-, sabem que hi estan havent molts canvis de posició en els alcaldes i regidors del PSC, i que n’hi ha bastants que reconsideren la postura oficial de donar suport al 155, per la qual cosa no ens precipitarem trencant pactes, i el valorarem cas per cas".

tracking