SEGRE

ESTATS UNITS SEGURETAT

Trump desclassificarà l’assassinat de Kennedy

Permetrà obrir els arxius amb informació sobre el magnicidi a trets l’any 1963 del llavors president nord-americà, fet que preocupa la mateixa Casa Blanca

El president dels Estats Units, Donald Trump.

El president dels Estats Units, Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, desclassificarà els arxius de l’assassinat de John F. Kennedy, mandatari demòcrata que va morir per trets de bala en una visita política a Dallas (Texas) el 22 de novembre del 1963. “Subjecte a la recepció de més informació, permetré, com a president, que s’obrin els arxius de JFK bloquejats i classificats durant molt de temps”, va escriure dissabte Trump en la seua habitual sèrie de missatges matinals, però sense especificar més sobre el tema. Els Arxius Nacionals tenen fins dijous vinent, dia 26 d’octubre, per decidir quins dels 3.100 expedients classificats que posseeixen sobre l’assassinat de Kennedy (1961-1963) poden sortir a la llum i quins, en canvi, han de continuar en secret. Però Trump és qui té l’autoritat final per decidir la publicació dels arxius o demorar-la durant 25 anys més. Lindsay Walters, portaveu de la Casa Blanca, va dir que l’oficina de Trump està treballant “per assegurar que pot publicar-se la màxima quantitat possible de dades” d’aquests arxius per dijous vinent, una data límit marcada sota una llei del 1992. Però Walters va reconèixer que a la Casa Blanca la preocupa el fet que “alguns registres d’aquesta col·lecció no es van crear fins a la dècada del 1990” i han de ser revisats per garantir que la seua publicació no provoqui un “mal identificable” a la seguretat nacional.

D’altra banda, ahir es complien 55 anys de la crisi dels míssils, que gairebé va portar el món a una guerra nuclear. Si la Unió Soviètica hagués permès a Cuba participar en les negociacions amb els EUA per aquesta crisi, l’illa hauria tingut una oportunitat per tancar llavors amb el seu veí del nord diferències encara vigents. “Es va perdre un moment històric”, va dir l’investigador de l’Institut d’Història de Cuba Tomás Díez Acosta.

tracking