SEGRE

CORRUPCIÓ POLÍTICA

Fiscalia considera “plena i aclaparadorament provada” la caixa B del Partit Popular

Anticorrupció insisteix que el PP es va lucrar com a partit i no sols com a grup municipal de Majadahonda || Diu que ‘Luis el Cabrón’ és Bárcenas i que la seua fortuna procedeix dels diners en negre del partit

L’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, a l’arribar dilluns a l’Audiència Nacional de Madrid.

L’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, a l’arribar dilluns a l’Audiència Nacional de Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Anticorrupció va assegurar ahir davant de l’Audiència Nacional, encarregada de jutjar els 37 acusats per participar en els primers anys d’activitats de la trama Gürtel (1999-2005), que en aquest judici ha quedat “plena i aclaparadorament” acreditat que els papers de Bárcenas feien referència a la comptabilitat paral·lela del PP. Durant l’exposició de l’informe de conclusions finals del Ministeri Públic, la fiscal Concepción Sabadell va afirmar que el judici està directament lligat a la possible existència d’una caixa opaca de la formació política i que el fet que això s’estigui investigant no impedeix que s’hagin fet preguntes sobre aquesta qüestió, perquè és “necessari acreditar la caixa B”. “Ha quedat plenament i aclaparadorament acreditada la caixa B amb els papers de Bárcenas”, va constatar. Així mateix, va subratllar que no val per deixar al marge d’aquest assumpte que el PP negui la seua existència, ja que “mai l’ha examinat, ni ha comprovat” si hi ha una comptabilitat paral·lela. “Suposaria reconèixer la percepció de pagaments opacs per a la Hisenda Pública”, va puntualitzar. La representant del Ministeri Públic va emfatitzar que un compte denominat Gabinete va sufragar les despeses derivades d’actes de campanya, cartelleria i campanyes de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, entre d’altres. Sabadell va remarcar que el PP, com a partit polític i no com a grup municipal, s’ha lucrat de les activitats realitzades per la xarxa corrupta liderada per Francisco Correa a l’ajuntament de Majadahonda (Madrid). A més, va apuntar que aquestes despeses no han beneficiat ni l’“Estat, ni els espanyols”. Va posar èmfasi en el fet que l’apunt que apareix a la comptabilitat B de les empreses de Correa com a Luis el Cabrón es refereix a l’extresorer del PP, Luis Bárcenas. També va afirmar que una part de la fortuna de l’exdirigent popular es deriva de la “sostracció de la caixa B”. Va explicar que, encara que el mateix Correa va negar aquest fet a l’intentar desvincular els seus empleats de qualsevol pagament a càrrecs públics, aquesta declaració va suposar una “contradicció”, perquè hi ha prou indicis per confirmar que aquest apel·latiu fa al·lusió a Luis Bárcenas i no a l’expresident d’Isolux, Luis Delso, tal com van afirmar Correa i l’exresponsable d’Orange Market, Álvaro Pérez El Bigotes.

L’Agència Tributària atribueix a l’extresorer del PP Luis Bárcenas nou pagaments amb diner negre per valor de 532.476 euros i agreuja els seus delictes fiscals, segons va avançar ahir El Mundo.

La fiscal considera provat que ‘Luis el Cabrón’ és Bárcenas, tot i que Correa i El Bigotes ho neguin

Després de la troballa, han crescut les quotes defraudades per Bárcenas a la Hisenda Pública

Hisenda va incorporar ahir per sorpresa en ple judici del cas Gürtel tots els justificants d’operacions personals del matrimoni Bárcenas que es van trobar al domicili de l’exgerent del PP de Madrid, Beltrán Gutiérrez. El seu objectiu passa per reforçar les acusacions per frau fiscal que formula la Fiscalia Anticorrupció, segons el rotatiu.

Aquests documents es van requisar en el marc de la denominada operació Púnica, durant l’escorcoll judicial practicat al domicili de Gutiérrez, amb el qual l’extresorer popular i la seua dona mantenien una estreta relació personal. Així doncs, en poder del responsable de les finances del PP d’Esperanza Aguirre, la Guàrdia Civil va intervenir “pagaments d’adquisicions” d’elements de decoració, mobles, obres d’art, parament de la llar, reformes en habitatge, jardineria, obres i instal·lacions, ferreteria, etc.

Fins i tot, destaca Hisenda en el seu dictamen, notes manuscrites de pagaments que sembla que corresponen a serveis domèstics. Aquests pagaments s’haurien realitzat entre els anys 1987 i 2012.

Amb aquesta nova informació en el seu poder, Anticorrupció va procedir automàticament a elevar les quotes suposadament defraudades per Bárcenas als exercicis 2003, 2006 i 2007, en els quals li atribueix la comissió de delictes contra la Hisenda Pública.

El ministre Catalá nega que Gürtel sigui corrupció a tot el partit El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar ahir que el PP veu “amb molta tranquil·litat” i “amb molta confiança” el procés judicial que investiga els primers anys d’activitats de la trama Gürtel i va negar que es tracti de “corrupció del PP”. En una entrevista a RNE, el ministre va dir que la Fiscalia “compleix la seua tasca, garanteix el compliment de la llei” i intenta que, en aquests assumptes que investiguen corrupció, “el qui la fa, la pagui. I va carregar contra el plantejament que, al seu parer, “alguns” generen al dir que és “la corrupció del PP”, quan, segons va destacar, “és corrupció d’algunes persones que fa molts anys van cometre alguns delictes”.

tracking