SEGRE

Creix el 'sí' a la independència en els últims mesos, segons el sondeig de la Generalitat

JxSí i CUP revalidarien la majoria absoluta en escons

Creix el 'sí' a la independència en els últims mesos, segons el sondeig de la Generalitat

Creix el 'sí' a la independència en els últims mesos, segons el sondeig de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El suport a la independència de Catalunya ha crescut en els últims mesos i se situa en el 48,7%, davant el 43,6% de partidaris del 'no', segons l’últim Baròmetre d’Opinió Política publicat avui pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat. A l’anterior baròmetre, publicat el juny passat, previ a la jornada de l’1 d’octubre, el 'no' se situava molt per sobre (49,4 %) del 'sí' a la independència (41,1 %). De fet, des de l’empat tècnic que les dos opcions van registrar en l’enquesta de novembre de 2016, el "no" s’havia situat per sobre del 'sí' a la independència als últims tres baròmetres del CEO.

En aquest nou baròmetre, a la pregunta de si "vol que Catalunya es converteixi en un Estat independent", un 48,7 % respon afirmativament, un 43,6 % aposta pel 'no', mentre que el 7,8% no sap o no contesta. Un 92,7% de votants de Junts pel Sí (JxSí), un 93,3 % dels que van votar la CUP a les passades eleccions al Parlament i un 30,4% dels electors de Catalunya Sí Que Es Pot són partidaris de la independència.

En canvi, el 98,8% dels votants de Ciutadans, el 91,7% dels que van votar el PPC, un 87,4 % dels electors del PSC i un 55,7% dels votants de Catalunya Sí Que Es Pot defensen el 'no'.

D’altra banda, preguntats per la forma d’organització territorial que preferirien, un 40,2 % dels enquestats aposta per una Catalunya independent, un 27,4 % per continuar sent una comunitat autònoma, un 21,9 % advoca per un Estat dins d’una Espanya federal i un 4,6 % defensa ser una regió d’Espanya.

Un 64,6 % considera que Catalunya té un nivell "insuficient" d’autonomia, un 23 % el veu "suficient" i un 5,4 % creu que hi ha "massa autonomia".

L’enquesta ha estat realitzada a partir de 1.338 entrevistes fins el passat 29 d’octubre, segons consta a la fitxa tècnica del baròmetre del CEO, que constata la "dificultat creixent dels enquestadors per fer entrevistes en el context actual".

JxSí i CUP revalidarien la majoria absoluta en escons

D’altra banda, Junts pel Sí (JxSí) i la CUP mantindrien la majoria absoluta en escons en unes noves eleccions al Parlament, encara que continuarien sense aconseguir-la en vots, segons l’últim baròmetre del CEO. El Baròmetre d’Opinió Política publicat avui situa a JxSí, que aglutina a PDeCAT, ERC, Demòcrates, MES i independents, en un 39,7 % d’estimació de vot i amb 60-63 escons (el 2015 en va obtenir 62). Aquestes formacions encara no han decidit si es presentaran de nou en coalició.

La CUP retrocediria de 10 diputats a 8 o 9, pel que la suma continuaria situant-se per sobre del llistó de 68 que marca la majoria absoluta.

En percentatge de vots, segons l’estimació del CEO, JxSí i la CUP sumats es quedarien en un 45,9 %, per sota del 47,8 % que van obtenir en les eleccions del 27 de setembre de 2015, a causa de la caiguda de prop de 2 punts dels anticapitalistes. Ciudadanos mantindria els seus 25 escons o pujaria un, el PSC passaria de 16 a 17-19, els comuns també avançarien lleugerament des dels seus actuals 11 diputats a 12-14, mentre que el PPC es quedaria en els 11 escons que té ara o retrocediria un, segons la projecció publicada pel CEO.

En intenció directa de vot, sense aplicar correccions i ponderacions demoscòpiques, JxSí obté un 35,2 %, seguit de Catalunya Sí Que Es Pot (10,1 %), el PSC (9,9 %), Ciutadans (7 %), la CUP (4,7 %) i el PPC (1,8 %).

Segons l’estimació del CEO, aquests resultats es tradueixen en un 39,7 % per a JxSí, un 18,2 % per a Ciudadanos, un 13,9 % per al PSC, un 10,5 % per als comuns, un 8,3 % per al PPC i un 6,2 % per a la CUP, amb una participació del 75 %.

tracking