SEGRE

TERRORISME

Trump insisteix a canviar el sistema d’immigració després de l’atemptat en Nova York

Després de conèixer-se que l’autor de l’atemptat de Nova York era ciutadà uzbek

Trump insisteix a canviar el sistema d'immigració després de l'atemptat en Nova York

Trump insisteix a canviar el sistema d'immigració després de l'atemptat en Nova YorkEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’EUA, Donald Trump, ha insistit avui en la necessitat de canviar l’actual sistema d’immigració del país per un altre de "basat en el mèrit", després de l’atemptat perpetrat aquest dimarts a Nova York per un immigrant de l’Uzbekistan.

En una sèrie de tuits, Trump es va fer eco d’una informació de diversos mitjans, entre ells la cadena ABC, que assegura que el sospitós de l’atemptat, Sayfullo Saipov, un uzbeco de 29 anys, va arribar a EUA fa set anys gràcies a una loteria de visats a què accedeixen nacions que tenen pocs immigrants al país.

Trump va vincular als demòcrates, concretament al seu líder en el Senat, Chuck Schumer, amb aquest programa de loteria de visats i va recordar que ell vol un sistema d’immigració "basat en el mèrit".

"Estem lluitant dur per la immigració basada en el mèrit, no més sistemes de loteria demòcrates. Hem de ser MOLT MÉS DURS (i més intel·ligents) (sic)", va emfatitzar el president.

Després va citar una declaració de l’exagent de la CIA Tony Shaffer, que va dir a la cadena Fox que el senador Schumer "ajuda a importar els problemes d’Europa", i va prometre "aturar aquesta bogeria".

En resposta a les crítiques de Trump, Schumer va defensar en un comunicat que sempre ha cregut i continuarà creient que "la immigració és bona per als Estats Units", en acusar el president de provar de "polititzar-se i dividir" al país quan ocorre una "tragèdia nacional".

Així mateix, el líder demòcrata va apressar Trump a "rescindir immediatament" les retallades al finançament antiterrorista que inclou la seua proposta de pressupost federal.

L’atemptat d’aquest dimarts es va produir al sud-oest de l’illa de Manhattan quan Saipov va arrossegar amb el seu vehicle a diverses persones que es trobaven al lloc, algunes d’elles en un carril per a bicicletes a prop de la vora del riu Hudson.

Les autoritats novaiorqueses han qualificat de "covard acte de terrorisme" l’atropellament múltiple, que va causar un total de vuit persones mortes, cinc d’elles argentines, segons les autoritats d’aquest país, i més d’una desena de ferits.

Saipov, qui d’acord amb el testimoni de persones que eren al lloc va cridar "Al·là és gran", en àrab, en sortir del vehicle, va rebre un o diversos trets a l’abdomen i va ser traslladat a un hospital en qualitat de detingut.

Després de l’atemptat, Trump va anunciar a través de Twitter que ha ordenat "endurir" els vetos a ciutadans estrangers, sense oferir cap detall.

El pla de principis de Trump per a una futura reforma migratòria, enviat al Congrés el mes passat, busca un sistema basat en el mèrit amb límits als permisos de residència per a cònjuges i fills menors d’edat d’aquells que ja viuen en EUA, així com crear un sistema de punts per obtenir la residència permanent.

L’agost passat, Trump va recolzar un projecte de llei dels senadors republicans Tom Cotton i David Perdue que pretén reduir a la meitat l’entrada d’immigrants legals a EE .UU. al llarg de la pròxima dècada a través de la reducció en la concessió de permisos de residència.

A més, Trump ha provat de restringir l’entrada a EUA dels nacionals de sis països amb majoria musulmana (Iran, Líbia, Síria, Iemen, Somàlia i Txad), amb un veto que roman parcialment bloquejat pels tribunals.

tracking