SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont assegura de nou que està disposat a col·laborar amb la justícia belga

En un missatge a Twitter en neerlandès que dóna a entendre que també ho faran els consellers || La Fiscalia deixa per avui o demà la designació del jutge que citarà l’expresident per l’euroordre

Carles Puigdemont, a l’arribar al club de la premsa a Brussel·les aquesta setmana.

Carles Puigdemont, a l’arribar al club de la premsa a Brussel·les aquesta setmana.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va expressar ahir dissabte la seua voluntat de “col·laborar plenament amb la justícia belga seguint l’ordre europea d’arrest emesa per Espanya”.

Ho va fer saber en un missatge en el seu compte personal a Twitter en el qual, en neerlandès, parla en plural, la qual cosa presumiblement fa extensiva la seua proposició als consellers cessats que es troben també a Bèlgica: Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i la lleidatana Meritxell Serret.

L’advocat de Comín i Borràs denuncia una burla a les “garanties procedimentals”

Ahir a la tarda, fonts del seu entorn a Brussel·les van afirmar que aquest missatge pretén deixar clara la seua disposició a col·laborar, però que això no implica que s’estiguin dirigint als jutjats.

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que dijous va enviar a la presó els consellers cessats que sí que van acudir a declarar, va emetre divendres una ordre de cerca i captura per a Puigdemont, Comín, Ponsatí, Puig i Serret, ja que se’ls investiga per presumpta rebel·lió, sedició i malversació.

Els cinc membres del Govern de la Generalitat cessat no han comparegut de moment davant de les autoritats judicials belgues, i la Fiscalia federal veu “poc probable” que es presentin aquest cap de setmana davant del jutge d’instrucció que es designi per decidir sobre les ordres europees de detenció i extradició que Espanya ha cursat en contra seu, segons van informar fonts de la Fiscalia.

Mentrestant, la Fiscalia federal belga no ha designat encara un jutge d’instrucció que s’ocupi de les cinc ordres europees de detenció i entrega emeses per Espanya, un pas que complirà avui diumenge o demà dilluns, segons va explicar el portaveu de la Fiscalia, el magistrat Eric van der Sijpt.

La Fiscalia no ha conclòs encara la seua anàlisi de les euroordres dictades per la jutge Lamela contra Puigdemont, Serret, Comín, Puig i Ponsatí.

Sobre l’oferta de col·laboració de Puigdemont amb la Justícia belga, el portaveu de la Fiscalia no va voler aclarir si hi ha hagut ja contactes per acordar l’entrega de l’expresident les autoritats belgues, però va recordar que els seus advocats han mostrat públicament aquesta voluntat de cooperació. Una vegada acabi el primer examen, la Fiscalia belga nomenarà el jutge d’instrucció que citarà els acusats i tindrà 24 hores de termini per decidir si la petició de detenció i extradició s’ajusta a dret o si hi ha alguna “causa de rebuig” per denegar l’euroordre emesa per la Justícia espanyola, com per exemple que els buscats siguin menors d’edat o que hi hagi risc per als Drets Fonamentals dels acusats.

Aquest magistrat haurà també de decidir si Carles Puigdemont i els consellers cessats que són a Bèlgica són enviats a la presó o queden en llibertat subjectes a condicions que impedeixin la seua fugida, com la retirada de passaport o la vigilància electrònica.

Oriol Junqueras va fer arribar aquest missatge al seu entorn –que ho va publicar a Twitter– des de la presó Madrid VII, a Estremera, on està en presó preventiva per presumpta rebel·lió, sedició i malversació al costat de part del Govern cessat.

Junqueras també va assenyalar: “Estic convençut que tots els demòcrates lluitarem sense defallir.” I va afegir un agraïment: “Gràcies a tots els que ens feu arribar el vostre caliu a mi i a la resta de companys. Estimeu-vos molt. Seguim.”

Les primeres hores a Estremera de Junqueras i dels altres set exconsellers transcorre en cel·les de dotze metres quadrats en mòduls considerats tous per la seua escassa conflictivitat, segons van informar fonts oficials penitenciàries, que informen també que els exmembres del Govern català van rebre la visita de familiars i han gaudit d’activitats de lleure a l’aire lliure (vegeu més informació a la pàgina 5).

barcelona

Jaume Alonso-Cuevillas, l’advocat de Carles Puigdemont i els exconsellers empresonats del PDeCAT, va denunciar l’actitud de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela durant les declaracions dels seus defensats. Segons Alonso-Cuevillas, la magistrada no escoltava els acusats i mirava el seu telèfon mòbil.

“Potser jugava al Candy-Crush, no ho sé”, va dir. Lamela tampoc es va personar per dictar l’ordre de presó preventiva als exconsellers que esperaven en un passadís des de feia hores i hi va enviar una secretària judicial.

Així mateix, va denunciar que els seus defensats van ser emmanillats amb les mans a l’esquena, com es fa amb els presos perillosos, i traslladats sense cinturó de seguretat durant 4 hores de viatge.

A més, l’exconseller Carles Mundó té fins i tot un comunicat mèdic per les ferides causades per les manilles. Durant el trajecte també se’ls hauria amenaçat i se’ls hauria obligat a escoltar en bucle l’himne d’Espanya. Dos dels consellers van ser obligats a despullar-se a l’arribada a presó, “com si fossin traficants de droga”. També l’advocat dels consellers Antoni Comín i Meritxell Borràs, Gonzalo Boye, va criticar a través del seu compte de Twitter que s’estiguin “eludint garanties procedimentals” i “deslegitimant l’autoritat” amb l’objectiu de perseguir una finalitat concreta. Boye va considerar que primar l’article 2 de la Constitució espanyola per sobre dels articles 9, 14 i 24, entre d’altres, “és una fal·làcia impròpia d’un estat democràtic i de Dret”.

tracking