SEGRE

PANORAMA

El PP, al banc dels acusats

Per la destrucció dels ordinadors de Luis Bárcenas, amb la tresorera, un informàtic i un advocat || Primera vegada que una formació política està acusada en judici com a persona jurídica

La tresorera del PP, Carmen Navarro, també anirà a judici per la destrucció dels ordinadors.

La tresorera del PP, Carmen Navarro, també anirà a judici per la destrucció dels ordinadors.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Secció Quarta de l’Audiència Provincial de Madrid va confirmar ahir el processament del PP, la tresorera Carmen Navarro, l’informàtic José Manuel Moreno i l’advocat de la formació Alberto Durán, per la destrucció dels discos durs dels ordinadors que l’extresorer Luis Bárcenas feia servir a la seu del partit al carrer Génova de Madrid. És la primera vegada que una formació política s’establirà al banc dels acusats com a persona jurídica.

En una interlocutòria amb data del 3 de novembre passat, la Secció va desestimar els recursos presentats pel Ministeri Públic i pels acusats contra la interlocutòria del 26 de juliol del 2016 en el qual la jutge d’instrucció Rosa María Freire concloïa la instrucció i veia clars indicis que els documents de Bárcenas van ser eliminats “a consciència mitjançant el sistema d’esborrament més dràstic, el de sobrescriptura de 35 passades i ratllat fins a la destrucció física”.

Maíllo diu que el partit respecta la decisió però que només es busca “fer mal” a la formació

Bárcenas va avisar l’expresident madrileny que Rajoy anava contra ell per les comissions

Després d’analitzar les pretensions dels recurrents que demanen la nul·litat de la causa per la falta d’elements precisos perquè aquesta segueixi endavant, els magistrats creuen que hi ha prou indicis per considerar que els acusats van cometre presumptament un delicte de danys informàtics i d’encobriment.

L’Audiència Provincial ja va desestimar els intents del PP de recusar la jutge, que acusava d’actuar amb enemistat “manifesta” contra el partit.

Apunta els dubtes sobre la titularitat dels equips destruïts (és a dir, si són del PP o de Bárcenas), però, més enllà d’això, posa l’accent sobre el contingut d’aquests.

També recorda que els arxius van ser sol·licitats per l’Audiència Nacional en la investigació de la caixa B i que no es van aportar. Els processats van afirmar que els equips no tenien cap contingut, però Bárcenas va afirmar el contrari. En aquest aspecte, el fiscal va al·legar “falta de credibilitat” de Bárcenas a causa dels nombrosos contenciosos judicials amb el PP i de les diferents versions que va aportar.

Per la seua banda, el dirigent popular Fernando Martínez-Maíllo va assegurar que la formació “respecta” però “no comparteix” la decisió de l’Audiència. Al seu entendre, l’acusació busca “danyar” el partit.

En aquesta conversa, González explica a Zaplana que s’havia reunit en secret amb l’extresorer del PP Luis Bárcenas i que aquest li va revelar que Rajoy anava contra ell perquè li havien dit que s’emportava diners de les obres. A més, comenten que hi ha empresaris que han “col·laborat” amb el Partit Popular al ser beneficiaris d’adjudicacions públiques.

També van parlar de l’expresident José María Aznar, que segons González té un “odi africà” a Mariano Rajoy. Finalment, sobre la difunta Rita Barberá, Zaplana va dir que era un “bluf absolut”.

tracking