SEGRE

PANORAMA

El PP refreda la reforma constitucional que defensen els socialistes

Rajoy assegura plena llibertat el 21-D davant de possibles ingerències estrangeres || Els populars desconfien d’Iceta, al qual veuen més procliu a donar suport a ERC

Mariano Rajoy, saludat per un policia ahir quan arribava al Congrés dels Diputats.

Mariano Rajoy, saludat per un policia ahir quan arribava al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del Partit Popular a la nova Comissió per a l’Avaluació i Modernització de l’Estat autonòmic del Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, va recalcar ahir que no hi participaran amb la idea preconcebuda de reformar la Constitució, ni de “premiar” els independentistes catalans. Després de la constitució formal d’aquesta comissió, Bermúdez de Castro va explicar que els populars acudiran a l’esmentat òrgan amb ànim “constructiu” i a parlar de l’objecte de la comissió, això és avaluar i millorar “sense apriorismes” el model autonòmic espanyol, “no substituir-lo”. En aquest punt, va destacar que, segons l’últim Baròmetre del CIS, a Espanya no hi ha una demanda social per canviar el model d’organització de l’Estat.

Segons va explicar, aquesta nova comissió ha de servir per fer balanç del que ha funcionat millor o pitjor a l’Estat de les Autonomies en els últims quaranta anys, per intentar assolir consens entorn del finançament autonòmic i per veure de quina manera es poden millorar els mecanismes de coordinació entre administracions. “Molts dels avenços de modernització del sistema autonòmic no comporten de cap manera la reforma de la Constitució”, va rematar en aquest sentit.

Per la seua part, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va garantir que a les eleccions catalanes del 21 de desembre es podrà votar amb “plena llibertat” davant l’amenaça de possibles ingerències estrangeres en aquests comicis. Mariano Rajoy, a la sessió de control al Govern del ple del Congrés, va assegurar que la democràcia compta amb prou instruments perquè això sigui així.

En aquest sentit, Mariano Rajoy va demanar al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que “confiï” en la legalitat espanyola perquè assegura que compta amb els mecanismes necessaris perquè les eleccions se celebrin amb totes les garanties. D’altra banda, la direcció del Partit Popular segueix atenta les declaracions del líder del PSC, Miquel Iceta, al considerar que les seues últimes intervencions estan “mesurades” i semblen situar-lo “més a prop” d’intentar buscar un acord amb ERC després de les eleccions del 21 de desembre que amb Cs i PP, segons van assenyalar fonts de la formació.

Diversos representants van alertar que hi ha una campanya que vol trencar la “bona convivència” a les aules i, entre altres qüestions, van destacar que “no s’hi adoctrina” i que els alumnes catalans tenen el mateix nivell de competència en castellà que els de la resta de l’Estat.

Per la seua part, a Confederació Catòlica de Pares d’Alumnes va sol·licitar ahir a la Fiscalia de l’Audiència Nacional que investigui TV3 per adoctrinament en el programa informatiu infantil i juvenil InfoK.

Manifest en defensa de l’escola catalanaLa plataforma Somescola, formada per més d’una cinquantena d’entitats de la comunitat educativa, va presentar ahir un decàleg en el qual defensa el model educatiu català i els seus professionals, i va cridar a “consolidar-lo, protegir-lo i contribuir a la seua millora” com a patrimoni i garantia de cohesió social. El decàleg afirma que els plantejaments que propugnen una “involució educativa uniformitzadora, l’adoctrinament ideològic, la generació de sospites i denúncies i la segregació lingüística” volen posar en risc el model català. Remarca que és un model compromès amb la igualtat d’oportunitats dels alumnes i amb els valors ètics i democràtics.

Mariano Rajoy, saludat per un policia ahir quan arribava al Congrés dels Diputats.

Mariano Rajoy, saludat per un policia ahir quan arribava al Congrés dels Diputats.EFE

tracking