SEGRE

La Fiscalia belga demana informació sobre les presons espanyoles

Ho fa un dia abans de la compareixença del president Carles Puigdemont i quatre exconsellers a Brussel·les

Vista de la presó d'Estremera.

La Fiscalia belga demana informació sobre les presons espanyolesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia belga ha demanat a la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela informació sobre el sistema penitenciari i judicial espanyol de cara a la compareixença demà divendres davant d’un jutge belga del president Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que van viatjar a Brussel·les.

Segons han informat fonts de l’Audiència Nacional, la jutgessa respondrà avui mateix a la informació penitenciària i judicial que ha reclamat la Fiscalia belga al tribunal. Aquesta informació, han indicat a Efe fonts jurídiques, consisteix, entre altres coses, en les condicions de les presons espanyoles i el tipus de tribunal que els jutjaria.

La jutgessa Lamela va cursar una ordre de detenció europea contra Puigdemont i els altres quatre exconsellers després que no es presentessin a declarar investigats per rebel·lió, sedició i malversació per la seua participació en l’1-O.

Els cinc es van negar a ser traslladats a Espanya i demà compareixeran a Brussel·les davant del jutge de primera instància, que ha de decidir si executa l’euroordre d’entrega. La cita davant de la Cambra del Consell és a les 14.00 hora local i a porta tancada.

Puigdemont i els exconsellers Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Lluís Puig (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultura) es troben en llibertat amb mesures cautelars, tal com va decidir el jutge d’instrucció i havia sol·licitat prèviament la Fiscalia de Brussel·les. Entre les restriccions a la seua llibertat es troben la prohibició de viatjar a l’estranger sense el permís del jutge d’instrucció, l’obligació de comunicar una direcció de residència i la d’assistir personalment a cadascuna de les audiències a les quals se’ls convoqui.

Si el jutge de primera instància -tindrà un termini màxim de 24 hores per emetre sentència- decideix l’entrega de Puigdemont i els exconsellers a Espanya i aquests el rebutgen, encara podrien tornar a recórrer la decisió davant d’una instància superior, el Tribunal d’Apel·lacions, així com davant de la Cort de Cassació. Tot aquest procés hauria de durar al voltant de 60 dies, encara que podrien sumar-se’n alguns més per motius excepcionals.

tracking