SEGRE

Rato, a la banqueta dels acusats per la sortida a borsa de Bankia

Després de cinc anys d’instrucció

Rodrigo Rato

Rato, a la banqueta dels acusats per la sortida a borsa de BankiaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha decretat aquest divendres l’obertura del judici oral contra l’expresident de Bankia, Rodrigo Rato; el seu exvicepresident José Luis Olivas; una trentena d’antics directius de l’entitat i l’auditora Deloitte per estafa als inversors i falsedat comptable a la sortida a borsa del 2011. Després de cinc anys d’instrucció, el titular del jutjat central d’instrucció número quatre, Fernando Andreu, passa el testimoni a la Sala Penal, que previsiblement a partir del 2018 jutjarà els 35 acusats, persones físiques i jurídiques entre qui hi ha inclosa Deloitte, que no es trobava entre els inicialment processats.

La inclusió de la firma auditora i la decisió de mantenir en la causa penal BFA i Bankia, en contra del criteri del fiscal, suposen les principals novetats de l'auto.

Sobre això, assenyala Andreu que la col·laboració d’ambdues entitats financeres podrà entendre’s com una "possible atenuació de la responsabilitat penal, però mai a una declaració de sobreseïment, ni lliure ni provisional."

Sobre el paper de Deloitte, el jutge recorda que si bé en l'auto del maig passat no figurava entre els processats, la sala va acordar reincorporar-la a la causa en no poder ni haver "de descartar la participació per cooperació necessària de les auditores que, en realitzar la fiscalització externa de la comptabilitat, col·laboren i es presten a la formació d’uns comptes o balanços falsejats". Una responsabilitat castigada pel Codi Penal espanyol i que es deu a què "per tal com la seua funció, va procedir a analitzar, verificar i dictaminar la correcció i veracitat dels comptes de Bankia (...) sent indubtable que sense l’esmentada revisió les autoritats no haguessin permès que operés al parquet".

Entre els acusats, a més de Rato i Olivas, sobre els qui pesen les peticions més elevades per part de la Fiscalia -cinc i quatre anys de presó, respectivament-, figuren l’exconseller José Manuel Fernández Norniella -tres anys- i l’exconseller delegat de Bankia, Francisco Verdú, -dos anys i set mesos.

A més de les penes de presó, sol·licita per a cada un d’ells una multa de 60.000 euros i la seua inhabilitació per a l’exercici de l’activitat bancària durant el temps de la condemna, únicament pel delicte d’estafa als inversors.

A diferència de les acusacions particulars i populars, el Ministeri Públic considera que "els comptes del grup no són materialment falsos, ja que no vulneraven la normativa llavors vigent i van complir les exigències del regulador".

Si bé Anticorrupció no sol·licita càrrecs per a cap altre membre del Consell d’Administració de l’època, sí ho fan la resta d’acusacions, entre ells la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC), que demana fins dotze anys de presó per a les persones físiques i 1,1 milions d’euros de multa per a les jurídiques.

tracking