SEGRE

ESNOTICIA

El jutge belga ajorna al 4 de desembre la decisió de l’entrega de Puigdemont

Suspèn la sessió d’ahir perquè la defensa tingui temps per a les seues al·legacions

Sopar a Brussel·les - Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que es troben amb ell a Brussel·les van sopar dijous passat amb el diputat del partit nacionalista flamenc N-VA Lorin Parys. La imatge la va pujar a Twitter Parys, on explica que v ...

Sopar a Brussel·les - Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que es troben amb ell a Brussel·les van sopar dijous passat amb el diputat del partit nacionalista flamenc N-VA Lorin Parys. La imatge la va pujar a Twitter Parys, on explica que v ...TWITTER @LORINPARYS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que l’acompanyen a Bèlgica tornaran davant del jutge el 4 de desembre després que ahir ajornés la vista perquè els advocats de la defensa puguin tenir més temps per a les al·legacions. Per la seua part, la Fiscalia belga va demanar entregar a Espanya els cinc membres del Govern exiliat.

La decisió sobre la possible extradició del president Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que l’acompanyen a Brussel·les, Antoni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, no arribarà almenys fins al 4 de desembre, vigília de l’inici de la campanya electoral, moment a partir del qual el procés judicial podria prolongar-se fins a noranta dies. El motiu, que la defensa tingui més temps per preparar les al·legacions per escrit.

El jutge belga a càrrec de l’euroordre sobre els membres del Govern que van fugir a Bèlgica va ajornar ahir fins a aquesta data la posada en marxa del procediment judicial després d’escoltar les al·legacions de la defensa i la Fiscalia, motiu pel qual Puigdemont i els exconsellers no van declarar.

Un fort dispositiu de seguretat situat a la porta més pròxima a la sala de vistes va impedir als mitjans atansar-se per poder veure arribar Puigdemont i els exconsellers.

La vista davant de la Cambra del Consell, que es va celebrar a porta tancada i en neerlandès, va concloure amb la petició del Ministeri Públic belga d’executar les euroordres que pesen sobre els membres del Govern cessat. La Fiscalia belga no va apreciar “corrupció”, sinó “conspiració” i “malversació” per part de funcionaris públics, va assenyalar un dels advocats.

Per la seua part, el jutge va citar les parts el proper 4 de desembre perquè facin els seus al·legats. A partir d’aquell moment, el jutge ha de comprovar que almenys un dels delictes de l’euroordre es considera també com a tal a Bèlgica.

La decisió d’extradició podria demorar-se tres mesos, sumant-hi els seixanta dies de terminis d’apel·lacions a l’euroordre i els trenta dies addicionals que pot allargar-se el procés per motius excepcionals.

En preparació per a la sessió d’ahir, la Fiscalia belga va remetre a la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela preguntes sobre el sistema penitenciari espanyol, entre les quals hi havia qüestions sobre la mida de les cel·les. Lamela va precisar que Puigdemont i els exconsellers homes anirien a la presó d’Estremera i les exconselleres, a la d’Alcalá Meco.

En la seua declaració, van afirmar que era “físicament impossible” fer un cordó per treure la secretària i els agents de la Guàrdia Civil de la conselleria d’Economia amb cotxe, com també defensar els cotxes que van patir desperfectes a causa del gran nombre de gent concentrada.

göteborg

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va mantenir ahir una reunió bilateral amb el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, en la Cimera Social de líders europeus que té lloc a Göteborg (vegeu la pàgina 23), hores abans que Carles Puigdemont i els quatre exconsellers compareguessin a Brussel·les davant del tribunal que ha de decidir sobre l’ordre de detenció i entrega. Tanmateix, l’objectiu de la reunió no va ser l’actualitat política catalana.

En concret, van conversar sobre la candidatura de la belga Catherine de Bolle a la presidència de l’Oficina Europea de Policia (Europol), que competeix amb un altre candidat de la República Txeca. De la mateixa manera, Rajoy i Michel van debatre sobre les candidatures de Barcelona i Brussel·les per acollir les seus de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i de l’Autoritat Bancària Europea (EBA). No obstant, cap de les dos parts va garantir un compromís de suport de cara a la votació. Finalment, van abordar qüestions sobre el futur de la Unió Europea.

El cap dels Mossos defensa davant de la jutge l’actuació de TraperoEl cap dels Mossos, Ferran López, va defensar ahir davant de la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela l’actuació del cos durant els registres i les detencions realitzades per la Guàrdia Civil a Barcelona els dies 20 i 21 de setembre i pels quals està investigat per sedició el major Josep Lluís Trapero. Ferran López i tres membres més del cos van criticar la Guàrdia Civil per acusar-los d’inacció.

Sopar a Brussel·les - Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que es troben amb ell a Brussel·les van sopar dijous passat amb el diputat del partit nacionalista flamenc N-VA Lorin Parys. La imatge la va pujar a Twitter Parys, on explica que v ...

Sopar a Brussel·les - Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que es troben amb ell a Brussel·les van sopar dijous passat amb el diputat del partit nacionalista flamenc N-VA Lorin Parys. La imatge la va pujar a Twitter Parys, on explica que v ...TWITTER @LORINPARYS

tracking