SEGRE

PARTITS POLÍTICA

El Congrés tombarà plans per l’“adoctrinament a les aules”

Proposats per PP i Cs, que trobaran avui el rebuig de PSOE, Podem i els nacionalistes || ERC denuncia que tracten totes les escoles com a “sospitoses”

El president de Cs, Albert Rivera, va intervenir ahir al ple del Congrés, gairebé buit.

El president de Cs, Albert Rivera, va intervenir ahir al ple del Congrés, gairebé buit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni la proposició de llei de Cs per crear una nova Agència de l’Alta Inspecció Educativa que eviti “casos d’adoctrinament”, ni la proposició no de llei del PP per reformar l’actual van ser ben acollides ahir per la resta dels grups del Congrés i, previsiblement, no tiraran endavant en votació avui, ja que PSOE, Podem i els nacionalistes hi han anunciat el vot en contra.

El líder de Cs, Albert Rivera, va destacar que la proposta per a una nova Agència d’Inspecció independent respon a “una demora” de trenta-set anys del desenvolupament de la Constitució. Rivera va subratllar que amb la seua iniciativa s’evitaria que “el nacionalisme s’apoderi de les aules”. Va acusar els socialistes d’anar en contra de la Constitució per no defensar aquesta iniciativa, a la qual cosa la portaveu d’Educació socialista, Luz Martínez Seijo, va respondre: “De lliçons sobre constitucionalitat, cap ni una.”

Martínez Seijo, de la mateixa manera que els partits nacionalistes, va considerar que la proposició de Cs va en contra de les competències de l’Estat i les autonòmiques, i va recalcar la necessitat de fer “confiança” en els professors, equips docents i la inspecció educativa ja existent. El PP va anunciar el vot favorable a la proposta de la formació taronja, però va atribuir “oportunisme polític” a Ciutadans.

Des de Podem, Joan Mena va mostrar al faristol de la Cambra Baixa un guix per dir que els mestres, amb aquest, “han escrit els millors quaranta anys del país”, i que Cs, en canvi, ho veu com “una arma d’adoctrinament”. Pel seu costat, ERC va acusar Cs d’utilitzar “com a pretext” la Constitució per fer una llei que insinua que “totes les escoles són sospitoses o ho són els inspectors, però un gran germà els vigilarà”. I des del Grup Mixt, PDeCAT i PNB van criticar la invasió de competències.

També va iniciar un tens debat la proposició no de llei del PP per reformar l’Alta Inspecció Educativa per dotar-la de competències que fins ara tenien els centres educatius per preservar-los com a “llocs lliures d’adoctrinament”, així com de mecanismes perquè pugui actuar d’ofici i amb capacitat sancionadora. La iniciativa va ser recolzada per Cs, encara que la portaveu d’Educació, Marta Martín, la va qualificar com “el penediment del PP” per no haver donat suport a la proposta del seu partit.

tracking