SEGRE

TRIBUNALS POLÈMICA

Junqueras demana sortir de la presó al·legant que el Govern va deixar d’actuar amb el 155

La defensa afirma en el recurs d’apel·lació que la declaració d’independència va tenir un “valor simbòlic” || L’exconseller Forn, tanmateix, acata “sense escarafalls” la intervenció de la Generalitat

Els familiars dels exmembres del Govern presenten l’Associació Catalana pels Drets Civils.

Els familiars dels exmembres del Govern presenten l’Associació Catalana pels Drets Civils.TWITTER/@324CAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va presentar ahir un recurs d’apel·lació en el qual demana a l’Audiència Nacional quedar lliure de la presó, al·legant que el Govern no va continuar actuant després de l’aprovació de l’article 155 de la Constitució, encara que va evitar dir explícitament si l’acatava. D’aquesta manera, els seus advocats defensen que no hi ha cap risc de reiteració delictiva. “El Govern no s’ha reunit des del dia del cessament, no s’han adoptat acords de govern ni s’han efectuat publicacions al butlletí oficial que demostrin actes executius després de la sessió parlamentària del 27 d’octubre”, afirmen en el recurs, i afegeixen que “no sembla que hi hagi cap escenari pel qual els investigats puguin executar accions de reiteració delictiva”. La declaració d’independència té un “valor estrictament polític”, conclouen.

Així mateix, els exconsellers de la Presidència i de Territori, Jordi Turull i Josep Rull, respectivament, van afirmar ahir a través dels seus comptes de Twitter que continuen estant “en desacord” amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i van cridar a “derrotar-lo democràticament” a les eleccions del pròxim 21 de desembre. El missatge dels exconsellers des de la presó d’Estremera arriba després que la defensa demanés a l’Audiència Nacional que els posi en llibertat, al·legant que han acatat “expressament” les mesures del 155, sense oferir ni promoure cap “resistència”, malgrat discrepar “políticament del contingut i de la legitimitat”. En aquest context, Rull també va enviar una carta als treballadors del seu departament en la qual explica la duresa dels primers dies a la presó. “Ens van emmanillar amb les mans a l’esquena i ens van traslladar als calabossos de l’Audiència Nacional, uns espais d’una sordidesa indescriptible”, explica, entre moltes altres coses, la carta, escrita a mà i publicada a la xarxa social Twitter.

Un altre dels exconsellers empresonats que ahir va demanar la seua llibertat va ser Joaquim Forn, que també va al·legar que fins al moment ha acatat el 155 “sense escarafalls ni crides a la desobediència” per part dels catalans a favor de la DUI.

La negativa de la Fiscalia va arribar el mateix dia del comiat a Maza a la capella ardent, a la qual van anar el rei; el president del Govern central, Mariano Rajoy, i tota la cúpula judicial i fiscal.

En aquest sentit, durant la jornada d’ahir, algunes de les principals formacions polítiques van reivindicar la figura de Maza com a servidor de l’Estat.

L’últim homenatge al fiscal general, mort dissabte a Buenos Aires a causa d’una sobtada infecció renal, quan anava a un congrés internacional, serà demà en el funeral que se celebrarà a Madrid.

En un altre ordre de coses, el Tribunal Suprem podria incloure la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, en la causa per rebel·lió, sedició i malversació per la seua implicació en el procés que va portar a la declaració d’independència de Catalunya.

Segons L’Independent, el jutge Pablo Llarena estudiaria incloure més persones en la investigació contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els quatre membres de la Mesa.

Els familiars dels exmembres del Govern presenten l’Associació Catalana pels Drets Civils.

Els familiars dels exmembres del Govern presenten l’Associació Catalana pels Drets Civils.TWITTER/@324CAT

tracking