SEGRE

El fiscal diu que la víctima de 'La Manada' va ser sotmesa a una violació conjunta i coordinada

El furgó policial que condueix els cinc sevillans acusats de la violació múltiple.

El fiscal diu que la víctima de 'La Manada' va ser sotmesa a una violació conjunta i coordinadaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha sostingut aquest dilluns que els cinc joves andalusos acusats de violar una noia de 18 anys en els sanfermines del 2016 van actuar de forma "conjunta i coordinada" que va deixar a la denunciant "sotmesa" i "sense possibilitat de resistència". La desena sessió del judici, la primera a porta oberta, ha servit a les acusacions per ratificar les seues conclusions i assenyalar la coherència de la noia en els seus testimonis i la seua inferioritat a l’hora de poder defensar-se.

Així, la Fiscalia ha mantingut la seua petició de 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun dels processats, penes que eleven la resta d’acusacions fins els gairebé 26 anys de l’acusació popular exercida pel Govern de Navarra. La fiscal ha sostingut que els cinc acusats, que han estat seriosos i tranquils, van actuar de forma "conjunta i coordinada", la qual cosa va deixar la denunciant "sotmesa" i "sense possibilitat de resistència" davant d’una agressió sexual en grup, oral, vaginal i anal.

De la mateixa manera, ha considerat provat el delicte contra la intimitat pels vídeos que van gravar els acusats, i que tots ells són culpables del robatori del mòbil de la jove perquè el van conèixer i ho van fer per deixar-la "indefensa".

El ministeri públic ha assenyalat que els imputats no van demanar a la jove el seu consentiment per a les relacions sexuals i ha afegit que la jove madrilenya va ser "humiliada i vexada" pels acusats, que es van valer no només de la seua superioritat física i numèrica sinó de les circumstàncies ambientals i del lloc elegit, de molt reduïdes dimensions. I en aquestes circumstàncies ha rebutjat que s’exigeixi a la jove el comportament d’una heroïna o una resistència que podia haver-lo posat en més perill.

Aquesta falta de relació prèvia l’ha portat a posar de relleu la credibilitat subjectiva de la denunciant, així com la seua credibilitat objectiva, ja que "ha mantingut sempre la coherència" i el seu testimoni ha estat "ajustat, sense exageracions". S’ha referit als informes policials sobre els vídeos per assenyalar que destaquen les paraules "imperatives" que dirigien a la jove, com "no xisclis o "llepa aquí", mentre que en ella s’aprecia una actitud "passiva, de bloqueig," "amb els ulls tancats, ni una mirada, ni una sola paraula" i algun gemec de "dolor". Després va ser trobada en un banc en un carrer a prop del portal per una parella que ha testificat que es trobava "desconsolada, amb un plor molt amarg," imatge a què policies, psicòlegs o metges forenses agreguen la de "nerviosa" i en "estat de xoc".

L’acusació particular, per la seua part, ha incidit que "no hi va haver consentiment en cap moment" per part de la jove, que en les seues declaracions va ser "precisa i consistent". L’advocat Miguel Ángel Morán ha afegit que en ella "no hi havia ressentiment ni revenja" per denunciar una violació en grup falsa, i ha al·ludit a "la intimidació i la por" que va sentir davant de la superioritat física i numèrica dels acusats.

L’acusació popular de l’Ajuntament de Pamplona, que demana 25 anys i 6 mesos per a cadascun, ha retret als imputats que la seua col·laboració ha estat "la justa" malgrat el que ells sostenen. Ha afegit que la seua actitud en la presumpta violació va ser "mecànica", la qual cosa indica al seu judici que sabien el que feien, com evidencia el fet que retiressin les targetes del mòbil de la jove per evitar la seua localització. S’ha referit també, per negar la voluntat de la jove de mantenir relacions sexuals, al fet que no prengués anticonceptius i que tampoc no es plantegés l’ús de preservatius, i ha qüestionat l’informe de la policia municipal que va prendre declaració a la noia per contenir diversos errors.

Finalment, Ildefonso Sebastián, lletrat del Govern de Navarra, que demana 25 anys i 9 mesos per a cada imputat, s’ha adherit a l’exposició de l’acusació particular i la del fiscal pel que fa a l’enjudiciament de la suposada violació grupal.

El lletrat ha destacat que el testimoni dels cinc acusats manca d’"espontaneïtat" i que la jove era "especialment vulnerable per la seua edat i situació". "Es trobava sola, en una ciutat que no coneix, a la qual havia arribat unes quantes hores abans," ha subratllat, per afegir que "en cap moment no hi ha un consentiment" per part de la jove a mantenir relacions sexuals amb els processats.

tracking