SEGRE

El Senat rebutja el boicot als productes catalans

Aprova una moció del PP, amb el suport de PSOE i Ciutadans, que afirma que l’"actitud irresponsable" dels independentistes ha perjudicat l’economia

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant un ple del Senat.

El Senat rebutja el boicot als productes catalansEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Senat ha aprovat aquest dimecres una moció del PP, recolzada per PSOE i Ciutadans, amb què la Cambra rebutja de ple el boicot als productes catalans després de fer constar que l’"actitud irresponsable" dels partits independentistes ha "perjudicat" l’economia de Catalunya. Aquest aspecte de la moció, així com una exposició de motius en la qual s’atribueix el boicot a l’"avorriment" dels ciutadans amb el "procés" i a l’"odi" dels secessionistes a la resta d’Espanya, ha impedit el suport d’altres formacions, com Unidos Podemos, que ha optat per abstenir-se malgrat reprovar el boicot.

Les formacions nacionalistes com ERC, PDeCAT i PNB, així com Compromís o CC, han votat en contra de la moció, que ha tirat endavant amb 204 vots a favor, 26 en contra i 21 abstencions. Durant el debat, Unidos Podemos i els nacionalistes han dirigit durs atacs al grup popular, al que han acusat de ser coresponsable d’una situació que està danyant l’economia catalana i que ara pretén esmenar en plena campanya electoral.

La moció fa constar que abans del referèndum independentista de l’1-0, Catalunya encapçalava el creixement econòmic de totes les comunitats autònomes, atribueix la fuga d’empreses al "menyspreu a la legalitat" dels independentistes i fa notar que el boicot als productes catalans "no té sentit" en un món global. "Ha de rebutjar-se qualsevol pràctica de boicot als productes produïts a Catalunya com a manera d’expressar un rebuig del secessionisme. Aquesta pràctica comporta la mateixa divisió que l’independentisme i ens allunya d’aquest projecte comú que és Espanya", remarca el text.

El grup socialista havia presentat una esmena per instar el Govern a promoure una campanya informativa i de conscienciació ciutadana sobre els "beneficis mutus" del comerç i intercanvi de productes de diferent origen.

La socialista María Borao ha criticat que el PP utilitzés termes de "confrontació" en la seua exposició de motius que no contribueixen a "estroncar ferides" a Catalunya i no conviden a influir de manera "proactiva" en els consumidors, una cosa que podria aconseguir-se amb la campanya informativa plantejada pel PSOE.

El PP ha intentat una transacció a partir d’aquesta proposta socialista, però no ha aconseguit el preceptiu vistiplau d’altres grups de l’oposició.

Igual com el PSOE, la senadora d’Unidos Podemos Sara Vilà ha criticat el to de la iniciativa del PP, en la que ha trobat a faltar alguna cosa d’"autocrítica" per la gestió que el Govern ha fet de la crisi catalana, i li ha acusat de practicar un "cinisme monumental" en fomentar amb un decret la "fugida" d’empreses de Catalunya per ara donar-li la culpa a l’independentisme.

Segons la seua opinió, la moció no pretén ajudar els productes catalans, sinó la campanya electoral del PP davant del 21D; Vilà ha aprofitat per tornar a reclamar diàleg a Catalunya i ha arribat a dir: "Benvinguda l’equidistància dels que demanen diàleg".

Crítiques també ha rebut la moció del senador d’ERC Joaquim Ayats, el qual ha assegurat que van ser les imatges de les "patacades" policials l’1-O les que han fet disminuir el turisme a Catalunya, així com les "coaccions" i la "repressió", juntament amb el decret per facilitar el canvi de seu social de companyies, el que va empènyer la fuga d’empreses.

María Teresa Rivero, del PDeCAT, grup que havia presentat una esmena perquè el Senat deplorés la "perversa política econòmica impulsada des del Govern contra Catalunya", ha acusat al PP de fer que l’economia catalana "emmalalteixi" per ara portar "la cura", i ha manifestat que l’Executiu no té un problema amb Catalunya, sinó amb el deute de l’Estat.

Carles Mulet, de Compromís, ha dit que la moció és un mer "gest sense recorregut" en campanya electoral i ha arremès contra els "nacionalistes radicals espanyols" del PP que, segons ell, porten alimentant l’"odi" envers Catalunya des de molt abans del "procés".

Acusació rebutjada per la senadora popular Carmen Riolobos, qui ha subratllat que és "fals" que el PP hagués promogut una campanya d’odi envers els productes catalans i que sí que va veure "odi" en els independentistes, com en la manifestació antiterrorista d’agost a Barcelona, contra el Rei, el president del Govern i els ministres "per no tenir el gen independentista català".

tracking