SEGRE

Uns 45.000 catalans omplen el centre de Brussel·les pels "presos polítics"

La manifestació contra els "presos polítics" ha arrencat amb retard per un canvi de recorregut motivat per la massiva assistència

Milers de lleidatans han viatjat fins a la capital de Bélgica.

Manifestació a Brussel·les

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia de Brussel·les calcula que al voltant de 45.000 persones han participat aquest dijous a la manifestació independentista convocada per ANC i Òmnium Cultural, que ha arrencat amb retard al parc del Cinquantenari per un canvi del recorregut, motivat per la massiva assitència.

La manifestació va estar des de l'inici encapçalada per la número dos d'ERC, Marta Rovira, pels líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Marcel Mauri i Agustí Alcoberro, respectivament, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, així com l'exconsellera Meritxell Serret.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu predecessor Artur Mas es van unir a última hora a la mateixa capçalera, amb el lema "Europa, desperta", després de desviar-se per un camí alternatiu per motius de seguretat.

Puigdemont anava abillat també amb una bufanda de color groc i saludant les persones que se li atansaven.

Els milers de participants portaven banderes estelades, i molts d'ells amb impermeables, gorres i bufandes grocs, el color que utilitzen com a símbol de protesta per les detencions de membres del Govern de la Generalitat.

La marxa va sortir del parc del Cinquantenari per un recorregut variat respecte a l'inicial per indicació de la Policia belga, que va haver de tancar alguns carrers del barri europeu, inclòs el carrer Stevin, que transcorre per darrere de la Comissió Europea.

Els crits més escoltats van ser "Puigdemont, president", "Llibertat per als presos polítics" i "Independència".

Al final de la marxa, a la plaça Jean Rey, darrere de l'Eurocambra, tancaran l'acte dos parlaments de Rovira i Puigdemont.

Abans de l'arrencada amb retard de la marxa, la número dos d'ERC va explicar que l'objectiu és "demostrar a la UE com s'exerceix la democràcia, la qual cosa volen els ciutadans de Catalunya, exercir pacíficament i democràticament els seus drets (...)".

"Ens sembla que el que no pot legitimar Europa és la manera d'exercir la democràcia per part del bloc del 155, que és a cops, exercint la violència d'Estat, empresonant candidats i tenint presos polítics," va dir.

Va afegir que l'objectiu és que a Europa "sàpiguen com als ciutadans de Catalunya ens agrada exercir la democràcia".

"Avui estem aquí per exigir la llibertat dels presos polítics (...) que puguin participar en la campanya els que són candidats, exigim que aquestes eleccions s'exerceixin de forma neta, en igualtat de condicions," va assenyalar.

tracking