SEGRE

MOBILITZACIÓ NOTÍCIA

Uns 45.000 catalans prenen el cor de la Unió Europea per exigir que s'impliqui en el procés

La manifestació per la llibertat dels “presos i els exiliats”, amb milers de lleidatans, desborda Brussel·les

Una vista de la manifestació a Brussel·les.

Uns 45.000 catalans prenen el cor de la Unió Europea per exigir que s'impliqui en el procésANC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 45.000 persones van recórrer ahir el barri europeu de Brussel·les en defensa de les institucions catalanes i per reivindicar la llibertat d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sota el lema “Europe, wake up, democracy for Catalonia” (“Europa, desperta’t, democràcia per a Catalunya”). Diversos milers de lleidatans van assistir a la marxa, convocada per l’ANC i Òmnium, en els més de vint autocars, tres avions i desenes de cotxes, de suport als “presos polítics i exiliats”. La gran manifestació va col·lapsar el centre de la capital belga durant les quatre hores en les quals, en un ambient reivindicatiu i festiu, va recórrer prop de 2,5 quilòmetres. El groc de bufandes i llaços va ser el color de la marxa, i una bona part dels manifestants hi van anar amb senyeres i estelades. La marea humana va passar prop de les principals institucions de la Unió Europea, encara que no va arribar a concentrar-s’hi al davant perquè no es va permetre l’accés a la plaça de Schuman, en la qual es troben, malgrat que s’havia sol·licitat.

Carles Puigdemont es va adreçar als congregats i va carregar contra les institucions comunitàries, a les quals va acusar de tenir “una doble vara de mesurar” i d’“animar Rajoy en la repressió” contra el moviment independentista. A més, va preguntar al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, si creu que els manifestants van anar a Brussel·les a donar suport a delinqüents. La número 2 d’ERC, Marta Rovira, va demanar “absolutament a tots els independentistes que vagin a votar el pròxim 21 de desembre” per “acabar aquest treball” i “validar la República i tornar-la la reconstruir des de l’inici”. En nom de la CUP, l’edil de Vic Joan Coma va denunciar la “complicitat” de la UE amb el comportament “repressiu” del Govern de Mariano Rajoy. Els consellers cessats que són a Brussel·les també es van adreçar als congregats.

Toni Comín va acusar el Govern central de “franquista” i de tenir “por” que “un jutge belga” digui que són presos polítics. Al seu torn, Meritxell Serret, cap de llista d’ERC per Lleida, va dir que “no desistirem, el groc omplirà de llum Catalunya els propers dies, i el 21-D guanyarem i demostrarem la força que té el poble de Catalunya”.

tracking