SEGRE

JXCAT·ERC ANÀLISI

Pugna pel lideratge independentista

ERC i el PDeCAT, que van anar junts en els comicis anteriors, dirimiran a les urnes la seua força |

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra i el PDeCAT han passat d’anar junts a les eleccions en una llista de país, en les eleccions passades, a competir pel lideratge a les urnes dels independentistes. De fet, Junts per Catalunya (JxCat) i ERC han recruat el pols per convertir-se en la força sobiranista hegemònica a les eleccions, amb la figura de Carles Puigdemont i les seues opcions de recuperar el càrrec en el centre de la polèmica.

En un míting a Vilanova i la Geltrú, el conseller de Justícia cessat, Carles Mundó, número 5 d’ERC a la llista per Barcelona, va subratllar ahir que “el vot més útil és el vot a ERC, un partit amb vuitanta-sis anys d’història, preparat per governar”. “No és un partit improvisat, que va nàixer fa quatre dies, sinó que és un partit arrelat a la història de Catalunya”, va afegir Mundó, sense arribar a establir explícitament comparacions amb el PDeCAT, creat el 2016 a partir de la refundació de Convergència. Mundó va obrir divendres la caixa dels trons al afirmar que “JxCat hauria de proposar un candidat alternatiu a Puigdemont per si no pot ser investit”.

A la nit, en un míting a Blanes (Girona), Mundó va aprofundir en la reflexió i va apostar per formar després del 21-D “un govern fort” a l’interior de Catalunya, presidit per Oriol Junqueras, si és posat en llibertat, perquè, si Puigdemont torna, va dir, el més probable és que sigui empresonat.

Aquest gir en el missatge de campanya d’ERC, per advertir l’electorat sobiranista que molt probablement Puigdemont no podrà repetir com a president ni guanyant les eleccions, arriba després que a les files republicanes hagin saltat les alarmes davant la tendència a l’alça de JxCat en els sondejos. Després de liderar durant mesos amb comoditat totes les enquestes, els sondejos apunten que els republicans pateixen una fuga de vots sobiranistes cap a la llista que encapçala Carles Puigdemont, amb una gran presència dels perfils independents per ressaltar la transversalitat de la candidatura.

Les advertències d’Esquerra Republicana sobre el futur complicat que li pot esperar a Puigdemont van tenir ahir la rèplica en un acte electoral de JxCat a la Garriga, on l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, va llançar un missatge a “tots els que diuen que Puigdemont no tornarà mai a Catalunya”. “Sí que hi tornarà, gràcies als vots que emetran les urnes el pròxim 21-D”, va dir Lloveras, sense esmentar explícitament Carles Mundó.

Les apel·lacions a concentrar el vot sobiranista en JxCat estan fent efecte en ERC, i ahir la seua irritació va aflorar arran d’un tuit de l’exconsellera socialista de Salut i ara número 81 de la llista de Junts per Catalunya per Barcelona, Marina Geli. “Votar el president Puigdemont, votar Junts per Catalunya, clarament és a dir no al 155 i tornar el Govern legítim actual. Votar ERC... quin Govern? Claredat i unitat davant l’excepcionalitat”, va escriure Geli. El tuit va provocar les queixes de l’exportaveu republicana Anna Simó, secretària primera de la Mesa del Parlament en aquesta última legislatura, que li va respondre amb un lacònic missatge: “Marina, Marina... no cal. Així, no.” La número 5 d’ERC per Girona, Magda Casamitjana, que com Geli va deixar el PSC arran del procés sobiranista, va replicar que “Votar ERC és votar república i esquerra, sens dubtes. És no amagar-se darrere de res ni ningú. Restituir TOT el Govern legítim”.

tracking