SEGRE

Iceta promet un pla de xoc social amb 3.000 milions en una legislatura

Miquel Iceta

Iceta promet un pla de xoc social amb 3.000 milions en una legislaturaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, ha promès aquest dimarts un "pla de xoc social" per al qual destinaria fins 3.000 milions d’euros al llarg de la legislatura, finançat a partir de "reestructuració de despesa no prioritària" i els "nous ingressos del model de finançament" autonòmica.

Iceta ha anunciat el seu pla en un acte a Barcelona davant de 300 persones, regidors i un centenar d’alcaldes del partit a Catalunya, com Núria Marín (l’Hospitalet), Àngel Ros (Lleida), Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona), Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet), Antonio Balmón (Cornellà) i el fins fa poc segon tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Collboni.

El candidat s’ha compromès que "no hi haurà cap obligació per als ajuntaments sense prou finançament" o "cap política pública sense connexió amb el món local". Però sobretot, ha desgranat el seu pla de xoc social, quantificat en 3.000 milions d’euros al llarg de la legislatura i que estarà finançat a partir de la "reestructuració de la despesa no prioritària i assignant una part dels nous ingressos del model de finançament autonòmic", segons contempla l’esmentat pla. "Segurament alguns diran que no es pot pagar. I quan ho diuen ells tenen raó, perquè no volen millorar el finançament i, per tant, serà molt difícil mantenir en el temps la despesa social. Però nosaltres el finançament sí el millorarem", ha dit.

A més, ha explicat que en els pressupostos catalans del 2017 "hi havia un increment de 3.400 milions euros, per la qual cosa sembla raonable pensar que en la pròxima legislatura l’increment serà superior a 8.000 milions. Una part haurà d’anar a recuperar despesa en educació, sanitat i serveis socials. I 3.000 milions, al pla de xoc."

El PSC es marca doncs com a repte que, finalitzat el mandat, 80.000 famílies tinguin accés a noves places de guarderia finançades per la Generalitat; 50.000 treballadors amb contracte temporal fraudulent el veurien convertit en fix; i 50.000 amb contractes a temps parcial cotitzin per les hores que realment treballin. També estimen que 100.000 famílies podran rehabilitar els seus habitatges amb criteris de sostenibilitat ambiental per reduir un 30% la pobresa energètica: 23.000 famílies podran posar ascensor a casa seua; 96.000 nens tindran beques menjador; i es crearan 55.000 nous llocs de treball en construcció amb criteris d’economia verda.

A més, es crearan 17.000 nous llocs de treball al sector d’atenció a dependents; 60.000 famílies en risc de pobresa energètica i 145.000 famílies en llista d’espera de prestació de dependència o de revaluació veuran ateses les seues necessitats; i s’incrementarà un 25% el parc d’habitatges de lloguer social.

Gairebé la meitat d’aquests 3.000 milions del pla es destinarà a les llistes d’espera de dependència, amb un cost de 335,6 milions el primer any d’implantació total, que anirà creixent fins assolir un cost total de 1.365 milions al final del mandat.

tracking