SEGRE

Rajoy vol un diàleg "civilitzat" quan "les coses es normalitzin" a Catalunya

El PDeCAT insta el president a "abandonar l’autoritarisme"

El president del Govern, Mariano Rajoy, durant la sessió de control al Govern.

Rajoy vol un diàleg "civilitzat" quan "les coses es normalitzin" a CatalunyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que espera tenir un diàleg "normal i civilitzat" quan "les coses es normalitzin" a Catalunya, una cosa que confia passi aviat i perquè així succeeix en "totes les democràcies". Rajoy ha expressat aquesta disposició al diàleg en la seua resposta al portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, a qui ha advertit que el diàleg va deixar d’existir a Catalunya quan els seus governants es van saltar la Constitució i l’Estatut, "van inventar" una altra legislació i van fer "cas omís" dels tribunals.

Campuzano, al contrari, ha instat a Rajoy a "abandonar l’autoritarisme" i "dialogar amb les institucions de Catalunya", i li ha advertit que el 21 de desembre, en les eleccions autonòmiques, tornaran a guanyar els qui aposten perquè els catalans puguin "decidir el seu futur".

Rajoy i Campuzano han protagonitzat l’últim cara a cara entre el president del Govern i l’oposició d’aquest any, que se celebra en plena campanya electoral catalana.

El cap de l’Executiu ha subratllat en la seua resposta que des que es va aprovar la Constitució el 1978 a Espanya "s’ha dialogat i molt dins de la llei" i el balanç d’aquestes quatre dècades és "molt positiu". Però "això va deixar de ser així" quan "desgraciadament uns governants", en al·lusió als responsables de la Generalitat, van decidir que la Constitució "no regia" en la comunitat, ni s’aplicava tampoc l’Estatut, "van inventar" una altra legislació, "van deixar de parlar" amb l’oposició i van decidir actuar per sobre de la llei fent cas "omís" als tribunals. Va ser llavors quan "va deixar d’aplicar-se el diàleg" i el seu Govern -ha defensat- va haver d’activar l’article 155 de la Constitució "per restaurar la primacia de la llei i els drets de les persones" i per "evitar" que la llei no es convertís en la del "més fort". "Espero que les coses es normalitzin aviat" i es pugui tenir, com ha passat des del 1978 i "com passa en totes les democràcies", un "diàleg normal i civilitzat".

Una resposta que no ha convençut Campuzano, que ha replicat a Rajoy amb nombrosos retrets. El portaveu del PDeCAT ha acusat el president del Govern d’haver-se "parapetat" en els últims anys en l’argument del "respecte a la llei" per no dialogar. Però la llei "respon al principi democràtic, necessita el consentiment dels ciutadans per ser aplicada i ha de respondre a la realitat social", ha dit Campuzano, que ha recorregut a una frase d’Adolfo Suárez per defensar la seua posició: "Elevar a la categoria política de normal el que és normal a nivell del carrer".

El portaveu independentista ha advertit a més que "segurament" aquesta demanda tornarà a guanyar les eleccions del 21 de desembre, i li ha dit a Rajoy que "no pot impedir" que es canalitzi el dret "majoritari" dels catalans a decidir el seu futur. Per això, a més, li ha advertit al cap de l’Executiu que té "l’obligació democràtica de posar-se a negociar" amb el nou Parlament i els nous governants que surtin de les urnes.

"El que no és acceptable, ni democràtic ni just" és "deixar passar el temps" perquè les demandes dels sobiranistes es dissolguin "com si fos un suflé", ha afegit Campuzano, qui també ha acusat a Rajoy de "reprimir de forma violenta" els catalans i de "consentir el discurs de l’odi de 'a por ellos’ d’alguns dels seus col·legues".

Acusacions a què Rajoy ha contestat insistint que la primera obligació del president del Govern és "complir la llei" i advertir que "el que no és democràtic és liquidar la llei i a més deixar els ciutadans sense els seus drets".

El cap de l’Executiu ha afegit que amb les decisions que van prendre els independentistes es va privar el conjunt dels ciutadans del dret a decidir "el que volen que sigui el seu propi país, Espanya." A més, Rajoy ha assegurat que està disposat a dialogar i "sempre" ho ha estat, però ha reiterat que el diàleg que se li plantejava des de la Generalitat era "referèndum sí o sí" i ell no podia accedir a aquesta "mena de plantejament".

tracking