SEGRE

Divuit candidats a les eleccions del 21D, investigats pel procés

Puigdemont i Junqueras, en una imatge d'arxiu al Parlament.

Divuit candidats a les eleccions del 21D, investigats pel procésEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Divuit dels candidats a les eleccions al Parlament de Catalunya de dijous estan sent investigats per la Justícia en relació amb el procés independentista, entre ells els caps de llista d’ERC, Oriol Junqueras, i JxCAT, Carles Puigdemont; la majoria dels consellers cessats; exmembres de la Mesa del Parlament i ex alts càrrecs de la Generalitat.

ERC és la candidatura que compta amb major nombre d’investigats, nou; n’hi ha vuit a la llista de Junts per Catalunya (JxCAT); i Catalunya en Comú-Podém (CeC) presenta Joan Josep Nuet que, encara que va quedar en llibertat sense mesures cautelars, continua formalment investigat en la causa. Hi ha tres candidats a la presó: Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sánchez, els dos últims en la candidatura de JxCAT, i cinc de fugits de la Justícia a Brussel·les (Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Meritxell Serret -ERC- i Lluís Puig i Clara Ponsatí -JxCAT-). Uns altres nou estan en llibertat condicional i un sense mesures cautelars.

A més dels membres del destituït Govern i tres membres de la Mesa del Parlament, a aquestes eleccions es presenten uns altres dos imputats en relació amb els preparatius del referèndum de l’1-O, els ex alts càrrecs de la Generalitat Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, ambdós candidats d’ERC. Aquesta és la relació dels candidats investigats i la seua situació processal:

EMPRESONATS

ORIOL JUNQUERAS.- Exvicepresident de la Generalitat i cap de llista d’ERC. Investigat pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Empresonat a la madrilenya presó d’Estremera des del 2 de novembre.

JOAQUIM FORN.- Exconseller d’Interior. Número 7 de la llista de JXCAT per Barcelona. Empresonat des del 2 de novembre. Investigat pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

JORDI SÁNCHEZ.- Expresident de l'Assemblea Nacional Catalana i número 2 de la llista de JxCAT. A presó des del 16 d’octubre (és qui més temps porta a la presó). Acusat de sedició. Com en el cas de Junqueras, Forn i Jordi Cuixart, d’Òmnium Cultural, el Tribunal Suprem va decidir el 4 de desembre mantenir-lo a presó incondicional per risc de reiteració delictiva.

FUGITS DE LA JUSTÍCIA

CARLES PUIGDEMONT .- Expresident de la Generalitat i cap de llista de Junts per Catalunya. Investigat pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Fugit de la justícia. El Tribunal Suprem ha retirat l’ordre de detenció internacional contra ell i els quatre exconsellers que l’acompanyen a la capital belga.

ANTONI COMÍN.- Exconseller de Sanitat. Número 7 de la llista d’ERC per Barcelona.

MERITXELL SERRET.- Exconsellera d’Agricultura. Cap de llista d’ERC per Lleida.

CLARA PONSATÍ.- Exconsellera d’Ensenyament. Número 3 de JXCAT per Barcelona.

LLUÍS PUIG.- Exconseller de Cultura. Número 2 de JXCAT per Girona.

(Tots ells investigats pels mateixos delictes que Puigdemont, rebel·lió, sedició i malversació).

EN LLIBERTAT SOTA FIANÇA

CARME FORCADELL.- Presidenta del Parlament de Catalunya. Aforada. Número 4 d’ERC per Barcelona. En llibertat condicional després de dipositar una fiança de 150.000 euros i passar quinze hores a la presó. Investigada per rebel·lió, sedició i malversació.

JORDI TURULL.- Exconseller de Presidència i portaveu del Govern. Número 4 de JxCAT per Barcelona.

JOSEP RULL.- Exconseller de Territori i Sostenibilitat. Número 6 de JxCAT per Barcelona.

RAÜL ROMEVA.- Exconseller d’Afers Exteriors. Número 3 d’ERC per Barcelona.

CARLES MUNDÓ.- Exconseller de Justícia. Número 5 d’ERC per Barcelona.

DOLORS BASSA.- Exconsellera de Treball. Cap de llista d’ERC per Girona.

(Els cinc van romandre a la presó entre el 2 de novembre i el 4 de desembre, vigília de l’inici de la campanya, i van quedar en llibertat després de dipositar una fiança de 100.000 euros. Acusats de rebel·lió, sedició i malversació. El jutge els va imposar compareixences setmanals, la prohibició d’abandonar el país i la retirada de passaport).

LLUÍS GUINÓ.- Vicepresident primer del Parlament. Aforat com a membre de la Diputació Permanent de la Cambra. Número 5 de JxCAT per Girona. En llibertat després del pagament d’una fiança de 25.000 euros. Acusat de rebel·lió, sedició i malversació.

EN LLIBERTAT AMB MESURES CAUTELARS

JOSEP MARIA JOVÉ.- Era el número dos de Junqueras a la consellería d’Economia. Número 11 a la llista d’ERC per Barcelona. Acusat de malversació, desobediència i prevaricació. En llibertat condicional.

LLUÍS SALVADÓ.- Exsecretari d’Hisenda de la Generalitat. Número 3 per Tarragona a la candidatura d’ERC. Acusat de malversació, desobediència i prevaricació. En llibertat condicional.

EN LLIBERTAT

JOAN JOSEP NUET.- Secretari tercer de la Mesa del Parlament. En llibertat sense mesures cautelars perquè va votar contra la tramitació de la DUI. Número 5 de la llista de Catalunya a Comú-Podem per Barcelona.

tracking