SEGRE

El fiscal s'oposa davant del Suprem a que Junqueras surti en llibertat

Considera que el risc de reiteració delictiva continua sent vàlid

El conseller cessat Raül Romeva, aquest dimarts davant de la presó d'Estremera.

El fiscal s'oposa davant del Suprem a que Junqueras surti en llibertatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia davant del Suprem ha demanat a l’alt tribunal que denegui al vicepresident de la Generalitat cessat Oriol Junqueras la seua sortida en llibertat, perquè creu que l’argument que existeix risc de reiteració delictiva, recollit en l’ordre de presó cautelar, continua sent vàlid. Així, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha demanat a la sala que desestimi el recurs d’apel·lació d’Oriol Junqueras contra la presó decretada pel jutge d’instrucció de la causa, Pablo Llarena.

"El fiscal estima que els arguments continguts en la interlocutòria judicial recorreguts continuen sent plenament vàlids", assenyala l’escrit del fiscal, que comença establint que, encara que "ens trobem en un moment inicial de la investigació, existeixen indicis que suporten l’acusació de rebel·lió, alternativament sedició, i malversació".

Per considerar que existeix l’esmentat risc de reiteració delictiva el fiscal valora que les actuacions que han portat a la imputació de Junqueras van ocórrer en un ampli espai de temps, i van ser "minuciosament planificades i concertades, sense que es tracti d’un fet delictiu puntual i aïllat, sinó d’un conjunt d’actuacions organitzades."

A més, destaca la "vinculació" del vicepresident cessat amb "els actes d’explosió violenta" ocorreguts durant el registre per la Guàrdia Civil de la Conselleria d’Economia, i en aquest sentit recorda "la seua presència en els mateixos" i la falta d’actuació dels Mossos per aturar els aldarulls. Aquest risc de reiteració delictiva no desapareix, diu el fiscal fent seua l’afirmació de l’ordre de presó preventiva del jutge Pablo Llarena, davant de la "formal afirmació que abandonen la seua estratègia".

El fiscal s’oposa al retorn a la presó dels exconsellers en llibertat

D’altra banda, el fiscal s’ha mostrat avui contrari a que el jutge Pablo Llarena ordeni el retorn a la presó preventiva dels consellers cessats Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Jordi Turull i Josep Rull, tal com demanava l’acusació popular exercida per Vox. Aquest partit exerceix l’acusació en el sumari obert al Suprem per investigar el procés cap a la declaració unilateral d’independència a Catalunya, un sumari en el qual hi ha imputats els esmentats exconsellers i en el marc del qual van ser a presó provisional.

La fiscalia es va mostrar a favor de la presó preventiva per a aquests sis exconsellers el passat 1 de desembre, quan van comparèixer davant del jutge Llarena perquè es revisés la seua situació. En aquella ocasió el magistrat els va deixar sortir de la presó amb fiances de 100.000 euros cada un. Ara la fiscalia reconsidera la seua posició de llavors i assenyala que no és necessari que el jutge canviï el seu criteri.

"El Ministeri Fiscal, que en el seu dia va sol·licitar la presó preventiva per als afectats pel recurs, va acceptar els arguments de la interlocutòria recorreguda, aquietant-se amb el criteri del magistrat instructor", diu l’escrit.

Quant al risc de fuga, el fiscal destaca "el profund arrelament" dels imputats "a la Comunitat Autònoma de Catalunya" i també que "han descartat la situació de rebel·lia que van emprendre altres encausats". "Creiem que aquest risc, desdibuixat ja en la resolució impugnada per l’arrelament comunitari i familiar dels encausats actualment en llibertat, no s’ha incrementat ni tan sols pels intents infructuosos i controlats per la Policia i el jutge de renovació del passaport d’algun dels afectats", afegeix.

L’última part de la frase al·ludeix a la conducta de Jordi Turull, exconseller de Presidència, qui va acudir a una comissaria de la Policia Nacional de Barcelona per demanar de renovar el passaport, una cosa que va impedir el magistrat.

El fiscal, que no veu raó per témer alteració de proves per part dels imputats, assumeix la tesi del jutge que, en el cas dels exconsellers, encara que persisteixi el perill de reiteració delictiva, es pot minimitzar les conseqüències que tindria l’esmentada conducta.

I en darrer terme, acaba el fiscal, "el temps de permanència en llibertat (...) no s’ha aprofitat pels investigats concernits pel recurs per dirigir o materialitzar actuacions de fuga, reiteració del delicte o destrucció del patrimoni probatori".

tracking