SEGRE

La llista de Puigdemont hereta l'hegemonia convergent a Lleida

Junts per Catalunya s’imposa a totes les comarques tret de dos i capgira les enquestes

La circumscripció de Lleida, encapçalada per JuntsxCat

La circumscripció de Lleida, encapçalada per JuntsxCat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap sondeig ho va veure, però la llista del president Puigdemont, la candidatura anomenada transversal formada per representants d’entitats socials a mitges amb polítics, va sorprendre i va malmetre l’expectativa de sorpasso d’Esquerra a Lleida, cosa que es donava per feta. Junts per Catalunya va aconseguir una majoria clara de vots i es va situar com a primera força a Lleida amb 77.695 sufragis, a més de 13.000 de la segona més votada, i amb sis dels quinze diputats lleidatans al Parlament. Esquerra, en segon lloc, es va quedar amb cinc escons, la qual cosa implica que la suma dels dos supera els resultats aconseguits el 2015, sota el paraigua conjunt de Junts pel Sí que va encapçalar Artur Mas, quan l’actual PDeCAT i els republicans van aconseguir deu representants a Ponent. Ciutadans es va fer finalment ahir amb el tercer diputat de la circumscripció, mentre que PP i la CUP van caure deixant fora del Parlament Marisa Xandri i Mireia Boya.

De fet, Junts per Catalunya va guanyar el pols a la majoria dels municipis de Catalunya, mentre que Ciutadans, amb 37 diputats dels 135, va donar la campanada a les grans ciutats, principalment a la costa de Barcelona i Tarragona. La candidatura de Puigdemont, que a Lleida té el candidat en Josep Maria Forné, va mantenir bona part del suport municipal de l’antiga Convergència (CDC), quan tot apuntava el contrari no només a Ponent, sinó també a Girona. Per comarques, es va imposar a totes les lleidatanes tret d’Aran (on va guanyar Ciutadans per primera vegada) i a l’Alta Ribagorça, que va tancar la jornada amb majoria repubilcana. La llista del president, sumada a la d’Oriol Junqueras (o Forné i Meritxell Serret), va aconseguir a Lleida 141.547 vots, un 59% del total, per sobre del 55% obtingut el 2015, per la qual cosa els dos van acaparar ahir el repunt de la mobilització de votants independentistes en perjudici de la CUP. En el costat oposat, la candidatura de Ciutadans, encapçalada per Jorge Soler, va passar de 26.000 vots el 2015 a 40.000 ahir, per la qual cosa es va erigir en catalitzador del vot del bloc del 155, mentre que el PP va perdre uns sis mil sufragis i es va quedar sense representació. El PSC es va mantenir amb un sol escó, que continuarà ocupant Òscar Ordeig.

El cost d’un diputat

Amb l’elevada participació d’ahir, un diputat de Lleida equival a una mitjana de 16.000 vots, davant els 12.000 de 2015.

tracking