SEGRE

RESULTATS CRIDA AL DIÀLEG

Puigdemont vol tornar Catalunya i exigeix al rei que rectifiqui el seu discurs “pro 155”

El seu advocat afirma que l’única possibilitat de ser investit és que torni de Brussel·les, però serà detingut

Puigdemont i l’exconsellera Ponsatí, dijous, seguint l’evolució de les votacions des de Brussel·les.

Puigdemont i l’exconsellera Ponsatí, dijous, seguint l’evolució de les votacions des de Brussel·les.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Carles Puigdemont va fer ahir una crida directa al rei Felip VI perquè aprofiti el discurs nadalenc avui per “rectificar” una postura que va considerar defensora del 155. Puigdemont va dir que en el discurs del 3 d’octubre el rei “es va equivocar greument, perquè va preferir ser el monarca del 155 i del Govern espanyol, abans que el cap d’Estat”, de manera que és “la mateixa monarquia la que s’ha autoexclòs d’una solució futura”.Va dir que està “preparat per defensar la institució i el mandat de les urnes dels catalans”, i que per això és a Bèlgica, ja que creu que des de la presó no podria fer-ho. I va afegir que vol tornar a Catalunya “com més aviat millor” per ser investit. Va apuntar que “si no se’m permet jurar com a president, seria una anormalitat important per al sistema democràtic espanyol”. L’advocat, Jaume Alonso Cuevillas, va remarcar que l’única opció de Puigdemont per ser investit president és que torni Catalunya. En aquest cas, el problema és que l’arrestarien de forma imminent i el portarien davant del TS per la causa de rebel·lió contra el Govern. JuntsxCat, que va quedar segona a les eleccions darrere de Ciutadans però suma de nou amb la resta de les forces independentistes, va demanar una altra vegada diàleg al Govern de Rajoy (PP). La directora de la campanya, Elsa Artadi, va assenyalar que l’aposta del PP pel 155 “ha perdut a les urnes”. Així mateix, el portaveu i diputat electe Eduard Pujol va demanar al rei que “retorni a la figura d’àrbitre que sempre ha tingut el cap d’Estat”. Artadi i Pujol van tornar ahir de Brussel·les després de reunir-se amb Puigdemont i analitzar el resultat del 21-D. Al seu torn, la número 3 per Barcelona, Clara Ponsatí, va manifestar que no es pot ratificar la declaració d’independència perquè els partits que li donen suport (PDeCAT, ERC i CUP) no van aconseguir el 50% dels vots.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va visitar ahir el candidat d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó d’Estremera (Madrid) per avaluar els resultats de les eleccions catalanes de dijous i per parlar de les negociacions per a la investidura, que s’iniciaria a partir del dia 27 de desembre.

La número 3 per Barcelona afirma que no poden ratificar la República al no assolir per ara el 50%

En un apunt a la xarxa social Twitter, va assegurar que Oriol Junqueras “està molt satisfet pels resultats de les eleccions” i que espera construir consensos amplis perquè Catalunya avanci.

“Agraeix l’esforç que heu fet i espera que puguem construir uns consensos amplis perquè el país avanci a favor de tothom”, va afirmar.

La secretària general d’ERC va afirmar que el vicepresident del Govern destituït es va mostrar molt “agraït, també, per la solidaritat rebuda”, va dir. Així mateix, la dirigent republicana ja va avançar que Esquerra Republicana no preveu cap altre camí que no passi per restituir “el Govern legítim” i que ERC “serà lleial al que han decidit els ciutadans” a les urnes. Igualment, va assenyalar que les votacions han deixat clar que s’ha de “treballar per la República”.

Per la seua part, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, també va escriure ahir un tuit dirigit a Carles Puigdemont en el qual li va dir que “la ciutadania l’ha restituït a vostè com a president”, i va afegir que l’esperen “perquè comandi la Generalitat amb el vicepresident Junqueras”.

“President Puigdemont, la ciutadania ha restituït democràticament el Govern legítim i a vostè com a president. L’esperem perquè comandi la Generalitat conjuntament amb el vicepresident Junqueras. No tingui cap dubte que és el que hauria fet Francesc Macià”, va escriure Tardà.

El diputat d’ERC al Congrés, així mateix, va arremetre contra el PSOE a l’escriure a la mateixa xarxa social: “Transcorren els mesos i al PSOE i als socialistes catalans se’ls va esgotant el temps polític, incapaç de presentar una moció de censura al Govern de Rajoy. Quin error!”

En aquesta mateixa línia, l’exconseller cessat Josep Rull, número sis de la llista Junts per Catalunya a Barcelona, va valorar els resultats de les eleccions autonòmiques amb un altre tuit en el qual va escriure: “El poble de Catalunya ho ha deixat molt clar aquest 21-D a l’Estat espanyol: Rectificar. Reparar. Restaurar”, va escriure al seu compte personal de Twitter.

“Aquesta ha estat la millor setmana en molt temps”, diu el presidentCarles Puigdemont va assegurar ahir que la que avui finalitza ha estat “la millor setmana en molt temps”, en una al·lusió implícita tant al resultat esportiu del clàssic Reial Madrid-Barça (vegeu les pàgines 32 a 35) com a l’electoral.Va dedicar aquestes sensacions als polítics i activistes a la presó. “Acabem la millor setmana de molt temps amb una alegria esportiva, i pensant també en com l’haurien gaudit el Quim, l’Oriol i els Jordis”, va escriure Puigdemont en un tuit en al·lusió a Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que estan en presó provisional acusats de rebel·lió i sedició.

Puigdemont i l’exconsellera Ponsatí, dijous, seguint l’evolució de les votacions des de Brussel·les.

Puigdemont i l’exconsellera Ponsatí, dijous, seguint l’evolució de les votacions des de Brussel·les.

tracking