SEGRE

PANORAMA

Els exconsellers a Brussel·les estudien deixar l'acta per assegurar majoria

Ciutadans necessita el suport dels comuns i l’absència de cinc independentistes per presidir el Parlament || CatComú insisteix que no facilitarà el camí a Cs

Rajoy, ahir, durant la inauguració de les obres d’ampliació de l’AP-9 a Galícia.

Rajoy, ahir, durant la inauguració de les obres d’ampliació de l’AP-9 a Galícia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els quatre exconsellers que acompanyen Carles Puigdemont a Brussel·les, entre ells la cap de llista d’ERC per Lleida, Meritxell Serret, podrien veure’s obligats a renunciar a les actes com a diputats electes per assegurar la majoria absoluta independentista al nou Parlament, davant de votacions com la de constitució de la Mesa i la d’investidura. Segons fonts de les tres formacions independentistes (JxCat, Esquerra i la CUP), en les converses que duen a terme aquests dies amb vista a garantir la majoria independentista al Parlament ja han començat a explorar un possible escenari en el qual els quatre exconsellers no puguin votar a la Cambra.

Sense comptar els dos líders de JxCat i ERC, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament, que per raons de lideratge i de ser possibles candidats a la presidència mantindran els seus escons, també podrien veure’s obligats a renunciar a les seues actes de diputats electes dos independentistes que es troben empresonats: l’exconseller d’Interior Joaquim Forn (JxCat) i Jordi Sànchez (JxCat). En aquests dos casos, tanmateix, hi ha la possibilitat que ells i Junqueras puguin obtenir la llibertat provisional o un permís penitenciari per anar al Parlament.

Ciutadans espera que Catalunya en Común-Podem l’ajudi a presidir la Mesa del Parlament, una cosa que creu que li correspon com a força més votada en les eleccions autonòmiques del desembre passat, i no s’alineï amb els partits independentistes com, segons el seu parer, ha fet en altres ocasions. Tanmateix, els comuns insisteixen que no facilitaran ni per activa ni per passiva que la formació taronja lideri la Mesa del Parlament o la Generalitat.

Per la seua banda, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va confiar ahir que en en aquest any 2018 s’actuï “amb sensatesa i sentit comú” a Catalunya per dissipar l’única incertesa que creu que té l’economia espanyola i així poder continuar avançant en dades de creació d’ocupació com les que es van conèixer ahir (vegeu més informació a la pàgina 21).

tracking