SEGRE

PANORAMA

Junqueras defensa que l'alliberin o garanties que podrà anar a plens del Parlament

Al·ludirà davant del Suprem al seu dret a participar en política i, en tot cas, el trasllat a una presó catalana || El líder d’ERC no descarta fins i tot ser president si arriben a un acord amb Junts per Catalunya

Imatge de Junqueras a l’arribar a declarar a l’Audiència Nacional el 2 de novembre.

Imatge de Junqueras a l’arribar a declarar a l’Audiència Nacional el 2 de novembre.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat d’Oriol Junqueras defensarà avui durant la vista que acull el Tribunal Suprem per decidir sobre la situació de presó provisional que no existeixen riscos per mantenir-lo pres i apel·larà al seu dret de participació política després de les eleccions del 21 de desembre en les quals va resultar elegit diputat. La Sala Penal del Suprem, integrada per tres magistrats, haurà de decidir si atén la petició i aixeca la mesura de presó que pesa sobre ell des del 2 de novembre pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació per la seua implicació en el procés independentista.

En el recurs presentat pel seu advocat, Andreu Van den Eynde, al·lega que ja no persisteixen els supòsits pels quals la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va acordar-ne l’ingrés a la presó, ja que no existeix risc de fuga ni de reiteració delictiva. És més, el programa electoral d’ERC i els actes de Junqueras des de la presó d’Estremera durant la campanya evidencien la seua “voluntat pacífica”, segons el lletrat.

Junqueras critica els “mals polítics” que imposen la força sobre la democràcia

Les escoles dels EUA debaten sobre Catalunya i les catalanes no poden, segons Puigdemont

En la petició de llibertat, el líder d’ERC tindrà en contra la Fiscalia i l’acusació popular que exerceix Vox, partidaris que se’l mantingui a la presó. El Ministeri Públic va al·legar a l’escrit remès a la Sala d’Apel·lacions que encara existeixen indicis que sostenen la rebel·lió i va basar la seua postura en el document Enfocats, considerat com a full de ruta del procés independentista. Oriol Junqueras ha demanat ser present a la sala i no es descarta que pugui fer un al·legat.

La seua representació processal exposarà avui que la situació per a Junqueras ha canviat des que se li va decretar l’ingrés a la presó fa dos mesos. Considera que té dret a defensar el seu projecte polític i fins i tot no descarta que pugui ser president en cas de pacte d’ERC i JuntsxCat. A més va explicar que si la Sala el manté a la presó, demanarà un permís per poder assistir el 17 de gener a la sessió de constitució del Parlament. Tampoc descarta sol·licitar el trasllat a una presó catalana per facilitar que pugui assistir als plens i garantir que es mantingui l’exercici dels drets polítics. Per la seua banda, Oriol Junqueras va criticar ahir que existeixen “els mals polítics, els que han renunciat a la política, que volen imposar la força sobre la consciència democràtica i profundíssimament humana de molts”. Ho va dir des de la presó en una carta publicada a elmati.cat.

Puigdemont posa condicions a l’Estat per tornar El responsable d’acció política del PDeCAT i diputat al Congrés, Ferran Bel, va condicionar ahir una tornada a Espanya de Carles Puigdemont per a una eventual investidura al Parlament que hi hagi un “pacte polític” previ amb l’Estat. “El pacte ha de ser polític i s’haurà d’instrumentalitzar. Els problemes polítics han de tenir una resposta política”, va afirmar en declaracions a Cuatro al ser preguntat per si veuria possible un acord amb la Fiscalia que permetés la tornada de Puigdemont sense que sigui detingut. En paral·lel, Bel no va descartar que pugui produir-se una “investidura telemàtica” de Puigdemont, però va dir que aquest extrem l’han de decidir “els 135 diputats” del Parlament: “Sense garanties s’haurà de buscar i explorar qualsevol possibilitat.”

tracking