SEGRE

La CUP avisa que només donarà suport a un president que desitgi materialitzar la "república"

El cap de llista de la CUP, Carles Riera

La CUP avisa que només donarà suport a un president que desitgi materialitzar la "república"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de llista de la CUP, Carles Riera, ha advertit aquest dijous que en el debat d’investidura en el nou Parlament la seua formació només donarà suport a un candidat a la presidència de la Generalitat que "es comprometi a materialitzar la república" catalana. Segons ha indicat Riera en unes declaracions a Catalunya Ràdio, la principal condició que posarà la CUP, amb els seus decisius quatre diputats, per votar favorablement a la investidura del candidat de JxCat, Carles Puigdemont, "o qualsevol altre nom", és que hi hagi un compromís ferm "per tirar endavant el programa republicà" en comptes de dur a terme "política autonòmica".

Segons la seua opinió, la millor manera d’implementar la declaració unilateral d’independència aprovada pel Parlament, i il·legalitzada pel Constitucional, en finalitzar l’anterior legislatura i "materialitzar la república" és "aplicar la legislació republicana, i totes aquelles lleis suspeses pel Tribunal Constitucional".

Pel que respecta a la intervenció de les institucions catalanes en aplicació a l’article 155, Riera considera que "si no s’aixeca (l’esmentat article), llavors cal desobeir".

El cap de llista de la CUP ha confirmat que, entre les tres formacions independentistes, ja hi ha des de fa dies converses discretes però que aquestes són bilaterals i encara no n’hi ha hagut cap de conjunta a tres bandes amb JxCat i ERC. "En conseqüència -ha explicat-, encara no hem arribat a cap acord, però és normal, encara és aviat, ara estem tots exposant les nostres posicions".

Sobre el tipus de Govern al qual la CUP podria donar suport després del debat d’investidura, Riera ha insistit que, a diferència de la legislatura anterior, aquesta vegada la seua formació està disposada a entrar en el Govern "si és per materialitzar la república" i que no tem una consegüent "persecució judicial". "Anar a la presó no li agrada a ningú, -ha admès- però estem disposats a assumir el nostre compromís amb el país en la confrontació amb l’Estat espanyol, ja que si apliquem la república hi haurà repressió de l’Estat, això ja el sabem, i l’haurem de combatre". Sobre si l’independentisme disposa de prou vots com per implementar una eventual "república catalana", Riera ha assenyalat que "les eleccions es guanyen o es perden amb escons, el que es guanya o perd amb vots són els referèndums, i també el guanyem el passat 1 d’octubre". Ha advertit, a més, que en un Estat democràtic "a cap partit que gana unes eleccions se li prohibeix aplicar el seu programa electoral, al contrari, està obligat a fer-ho".

tracking