SEGRE

PANORAMA

Carles Puigdemont sospesa tornar després de ser investit president per via telemàtica

No descarta forçar la imatge de la detenció d’un president elegit pel Parlament || Mentrestant, Esquerra requereix l’aval previ dels lletrats de la Cambra per a una possible elecció a distància

Josep Rull i Jordi Turull, a l’arribar a la presó de Soto del Real, on van visitar els Jordis.

Josep Rull i Jordi Turull, a l’arribar a la presó de Soto del Real, on van visitar els Jordis.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de llista de JuntsxCat, Carles Puigdemont, es plantejaria tornar a Catalunya després d’una investidura telemàtica, sense moure’s de Bèlgica, de forma que l’Estat hauria de detenir un president elegit pel Parlament si fos el cas. Encara que no s’ha tancat cap escenari, inclosa la repetició d’eleccions que ningú no vol, fonts properes a Puigdemont van explicar ahir que consideren que, de cara a l’opinió pública, és més difícil explicar la detenció d’un president de la Generalitat que d’algú que sigui “diputat ras”.

Sobre la investidura, van destacar que encara no s’ha pres una decisió sobre si fer-la a través de la via telemàtica, possibilitat que obligaria la Mesa del Parlament a fer una interpretació del reglament que ho permeti.

Demòcrates planteja que els que són a Bèlgica deixin l’escó i siguin consellers del nou Govern

Els socialistes busquen aconseguir una de les secretaries a la Mesa del Parlament

D’altra banda, el president del PDeCAT, Artur Mas, va traslladar a la formació nacionalista la seua aposta perquè rebutgi repetir eleccions al Parlament pel risc a perdre la majoria absoluta. El comitè nacional del PDeCAT veuria amb bons ulls rebutjar la repetició de comicis i, en canvi, sí que apostaria per buscar una alternativa a Puigdemont, si fos necessari, per evitar portar el país a un bloqueig, segons algunes fonts.

Esquerra Republicana de Catalunya, per la seua part, no vol forçar el reglament del Parlament de cara a la investidura. De fet, vol l’aval previ dels lletrats de la Cambra abans de fer president a distància Carles Puigdemont.

Per la seua part, el diputat electe d’ERC al Parlament Roger Torrent no va precisar si els dos consellers de la seua candidatura que són a Bèlgica, la lleidatana Meritxell Serret i Antoni Comín, renunciaran a l’acta de diputat al tenir molt difícil tornar a Catalunya davant del risc de ser detinguts: “Prendran la millor decisió personal per afavorir el bé col·lectiu.” Torrent es va pronunciar així després que el portaveu de Demòcrates i també diputat electe d’ERC, Toni Castellà, sí que verbalitzés que el millor seria que els quatre consellers cessats pel 155 que són Brussel·les renunciïn a ser diputats, per garantir la majoria sobiranista.

Per la seua part, l’exdegana de la Facultat d’Economia de la UB i històrica activista independentista, Elisenda Paluzie, va defensar a Twitter proposar la investidura de Carles Puigdemont com a president i recuperar la figura del conseller primer, que “hauria de correspondre a ERC”.

A més, els consellers cessats Josep Rull i Jordi Turull van assegurar, després de visitar Junqueras i Joaquin Forn a la presó d’Estremera, que és d’una “crueltat extraordinària” que hagin passat el dia de Reis sense els seus fills.

Pel seu costat, Andreu van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras, va assegurar que tornaran a demanar comparèixer davant del Tribunal Suprem “quan convingui” per demanar de nou el seu trasllat a una presó catalana i el permís per poder assistir al ple d’investidura al Parlament.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va reclamar ahir a la resta de forces independentistes un acord que permeti constituir la nova Mesa del Parlament, investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i restituir la resta del Govern cessat “il·legítimament amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució”.

En aquest context, la formació nacionalista i JuntsxCat ha ofert a Esquerra Republicana la presidència de la Cambra, ja sigui perquè repeteixi en el càrrec Carme Forcadell o per a algun membre de la formació liderada per Oriol Junqueras. Tanmateix, Forcadell ja va manifestar fa uns dies que la seua intenció no és repetir en el càrrec.

D’altra banda, la figura del conseller de Justícia cessat pel 155 Carles Mundó continua a l’alça a ERC i sona com un dels més ben col·locats per convertir-se en el futur president del Parlament en possible substitució de Forcadell.

Mentrestant, membres d’Esquerra i el PSC es van reunir ahir per primera vegada després de les eleccions per abordar la composició de la Mesa de la Cambra catalana, en la qual els socialistes contemplen poder tenir un representant en una de les secretaries, com va ocórrer en les passada legislatura.

Els representants de totes dos formacions –el republicà Roger Torrent i la socialista Eva Granados– van abordar qüestions com la composició de la Mesa del Parlament, a banda d’altres aspectes com el repartiment d’escons a l’hemicicle o els espais d’oficines que ocuparà cada formació, segons les esmentades fonts, sense que s’hagin produït avenços concrets.

Per la seua part, la diputada electa de CatECP Elisenda Alamany es reunirà avui amb representants d’ERC, Ciutadans i PSC per abordar la configuració de la Mesa.

tracking