SEGRE

JxCat i ERC tanquen un pacte per a la Mesa i per investir Puigdemont

S’estudiarà la possibilitat de fer-ho de forma delegada o telemàtica

Puigdemont aborda a Brussel·les amb l'ANC i Òmnium la futura Mesa del Parlament

Puigdemont aborda a Brussel·les amb l'ANC i Òmnium la futura Mesa del ParlamentEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat cessat Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, han tancat un acord per constituir la Mesa del Parlament i tractar d’investir a Puigdemont com a president de la Generalitat, per la qual cosa s’estudiarà la possibilitat de fer-ho de forma delegada o telemàtica.

Segons han informat a Efe fonts d’ERC i Junts per Catalunya, aquest primer acord es va tancar la passada nit durant un sopar entre Puigdemont i Rovira a Brussel·les, a una setmana del ple de constitució del Parlament.

Fonts de JxCat consultades per Efe han indicat que en el sopar Puigdemont i Rovira van acordar iniciar la legislatura i votar una Mesa del Parlament amb majoria independentista, amb quatre membres repartits a parts iguals entre JxCat i ERC (que es queda amb la Presidència), la qual cosa significaria que els comuns quedarien fora de l'òrgan.

El pacte també inclou la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat, però encara no està tancada quina via s'utilitzarà per elegir el candidat si no és present, ja que la seva intenció és tornar a Espanya -on li espera una ordre de detenció- una vegada ja hagi estat investit.

JxCat planteja una investidura telemàtica, que es podria fer via Skype, o bé delegar en un altre diputat present en el ple la lectura del discurs de Puigdemont. En aquest context, fonts d'ERC han indicat a Efe que estudiaran amb els seus serveis jurídics la viabilitat d'aquestes propostes.

Una altra incògnita és com es garantiria que els diputats electes que romanguin a Brussel·les o a la presó i que no renunciïn a l'acta puguin votar.

En tot cas, queda descartada l'opció que la majoria independentista bloquegi el ple de constitució del Parlament no assistint per provocar que no hi hagi quòrum, per la qual cosa està assegurat que la legislatura s'iniciarà.

tracking