SEGRE

TRIBUNALS

El TC suspèn la comissió del Govern per investigar les càrregues de l'1-O

A petició del govern central

La jornada de l'1-O va quedar marcada per les càrregues policials.

La jornada de l'1-O va quedar marcada per les càrregues policials.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Tribunal Constitucional ha suspès avui cautelarment l’acord del Govern català pel qual es creava el passat 2 d’octubre una comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya, amb la qual la Generalitat pretén investigar les càrregues policials de l’1-O.

Ho ha fet després d’admetre a tràmit un recurs del Govern central que considera que l’acord de la Generalitat de Catalunya atribueix al Govern funcions reservades al poder judicial per determinar si s’ha produït una violació dels drets humans en l’actuació dels poders públics.

El tribunal de garanties ha dictat una providència en la qual admet a tràmit el recurs i suspèn la iniciativa del Govern, com així ho va sol·licitar el Govern, la qual cosa no suposa cap avançament del pronunciament sobre el fons de l’assumpte, que el tribunal resoldrà en pròximes dates.

Ara, el tribunal acorda donar trasllat de la demanda i documents presentats a la Generalitat, que disposa de vint dies per aportar quants documents i al·legacions estimi convenient.

Però davant de l’aplicació de l’article 155, el tribunal deixa en suspens el termini de personació i formulació d’al·legacions per a la Generalitat "a fi d’evitar un conflicte en la defensa dels interessos de l’Estat i de la Comunitat Autònoma de Catalunya".

Aquest termini, precisa l’alt tribunal, quedarà suspès durant el temps en què el Govern central exerceixi les funcions i competències que corresponen al Govern de la Generalitat.

En el seu recurs, el Govern central sosté que es vulneren les competències exclusives de l’Estat previstos als articles 149.1.5ª (Administració de Justícia) i 149.1.6ª (legislació processal), en paral·lel a les vulneracions dels articles 18, 24 i 117 de la Constitució i per les mateixes raons.

De la mateixa manera, resulten vulnerats els articles 149.1.18ª (bases del règim jurídic de les administracions públiques i procediment administratiu comú) i 149.1.29ª (seguretat pública) de la Carta Magna, en atribuir-se la Generalitat de Catalunya la revisió de l’actuació de l’Administració General de l’Estat, les seues autoritats i empleats públics.

També resulten incomplerts, segons el Govern, els articles 1.1, 9.1 i 103.1 de la Constitució, així com els drets relacionats amb la presumpció d’innocència i la prohibició de la indefensió a l’article 24 del text constitucional i la garantia del dret a l’honor recollit a l’article 18.

L’esmentada comissió no preveu traslladar la investigació als òrgans judicials, la qual cosa resulta inconstitucional i contrari a la legislació processal, ja que va contra l’article 259 de la Llei d’Enjudiciament Criminal, afegeix l’Executiu.

El fet que l’acord de creació de la comissió estableix que evitar un referèndum il·legal d’independència de Catalunya suposa una vulneració de drets fonamentals i es té, a més, tal consulta per celebrada, afectaria a altres articles de la Constitució, com l’1.2, 1.3 i 168.

Igualment, la policia autonòmica estaria al servei de la nova comissió, la qual cosa reforça la seua configuració "parajudicial", segons l’opinió del Govern.

El TC suspèn la comissió del Govern per investigar les càrregues de l'1-O

El TC suspèn la comissió del Govern per investigar les càrregues de l'1-OEFE/Archivo

tracking