SEGRE

POLÍTICA REFORMA CONSTITUCIONAL

Noves veus demanen una reforma de la Constitució però limitada

Aposten per delimitar el sistema competencial autonòmic

Beccaría durant la comissió.

Beccaría durant la comissió.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió territorial per analitzar una possible reforma constitucional es va reprendre ahir amb les intervencions de l’exministre i president del Consell d’Estat, José Manuel Romay Beccaría, i el president del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals (CEPC), Benigno Pendás.

Beccaría va defensar la importància de donar a la Cambra Alta noves competències que no es limitin a repetir les funcions del Congrés, suprimint els senadors designats per les autonomies i sent elegits per sufragi universal, fent coincidir la seua votació amb les eleccions autonòmiques.

En declaracions als mitjans, l’exministre del PP va assenyalar que una possible reforma constitucional ha “d’intentar” donar cabuda a la qüestió catalana però va matisar que “una simple modificació de la Constitució no és una fórmula màgica per resoldre conflictes com el català”. Va afegir també que una reforma ha de tenir el mateix consens que el que es va mostrar en l’aprovació de la Constitució del 1978 i que aquesta mai ha de produir-se per “acontentar uns o altres”.

Pendás es va centrar a emprendre una definició del sistema competencial que determini quines competències no poden ser transferides a les comunitats sota cap circumstància. Va criticar l’ús que s’ha fet dels Estatuts per “blindar” competències que pertanyen a l’Estat i que aquest només ha “delegat”.

La portaveu parlamentària del grup socialista, Margarita Robles, va aprofitar per criticar l’ús que el Govern fa de l’article 134 per vetar iniciatives legislatives de l’oposició quan es refereixen a temes pressupostaris.

tracking