SEGRE

Interior xifra en 87 milions el cost del desplegament policial per l'1-O

Zoido diu que l'actuació policial va ser "legítima", "professional" i "proporcionada"

Càrregues de la Policia Nacional al barri de la Mariola durant el referèndum.

Càrregues de la Policia Nacional al barri de la Mariola durant el referèndum.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha avalat aquest dijous l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en la jornada de referèndum de Catalunya de l’1-O, que ha qualificat de "legítima, professional i proporcionada." Zoido ha comparegut al Senat per explicar el desplegament i actuació policial en el procés independentista i ha lamentat els fets que es van esdevenir aquell dia i les ferides que va causar a algunes persones.

"Els fets són lamentables i, preferiblement, mai no van haver de produir-se, però les forces de seguretat de l’Estat no poden eludir la seua responsabilitat, no poden mirar per a cap altre costat, han d’actuar quan les circumstàncies el requereixen i a més quan l’autoritat judicial o fiscal ho ordena", ha dit.

Però aquell dia "va ser absolutament necessari", ha afegit Zoido, qui ha subratllat que, encara que no li corresponia jutjar "si haguessin complert de la mateixa forma les seues obligacions", potser "si tots haguessin complert amb les seues obligacióon, alguns dels fets que tant s’han criticat no haurien tingut lloc".

Els Mossos van assegurar tenir preparat un ampli dispositiu

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assenyalat que en les reunions operatives prèvies al referèndum de l’1-O, els Mossos d’Esquadra els van assegurar que tenien preparat un ampli dispositiu, amb més agents i més hores de treball. Segons ha relatat Zoido, la policia autonòmica va assegurar en totes les reunions operatives prèvies a l’1-O "haver preparat un ampli dispositiu" i que havia fins i tot incrementat considerablement el nombre dels seus efectius i les jornades de feina.

Ja centrat en l’1-O, el titular d’Interior, que ha volgut limitar-se a relatar fets concrets i no fer judicis de valor, ha explicat que ja des de primeres hores del matí el Ministeri va rebre informació que "apuntaven a la limitada eficàcia de l’actuació dels Mossos per complir amb l’ordre d’impedir l’ocupació i obertura dels centres de votació".

No va ser fins les 9.00 hores quan els Mossos van demanar ajuda, ha continuat Zoido, qui ha xifrat en 113 els centres de votació que van desactivar Policia Nacional i Guàrdia Civil, que ha sumat als més de cent locals que en uns casos no van arribar a obrir-se, i en d’altres van tancar davant de la presència de les forces de seguretat. Ha precisat que en cap moment no hi va haver un llistat de centres, encara que els Mossos van assegurar que 297 no van arribar a obrir i que van evitar la votació en uns altres 99, però els que s’han analitzat revelen que la majoria van ser punts de votació de localitats petites.

Zoido ha indicat que en la majoria dels centres suposadament tancats pels Mossos, la Generalitat va donar després dades de recompte. "I no només això, en aquests municipis, els vots comptats superaven fins i tot el nombre de censats", ha postil·lat. En 149 dels 948 municipis hi va haver més votants que persones censades, ha conclòs.

EL DESPLEGAMENT POLICIAL VA COSTAR 87 MILIONS D'EUROS Zoido ha xifrat en 87 milions d'euros el cost del desplegament de fins a 6.000 agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil pel referèndum de l'1-O a Catalunya. "L'arrogància i irresponsabilitat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i del seu govern ha suposat per a tots els espanyols un cost econòmic de 87 milions d'euros, a més dels 1.000 milions sobre l'impacte de la desacceleració econòmica," ha dit al Senat, on compareix per explicar aquest desplegament. Zoido ha defensat que l'anomenada Operació Copèrnic tenia com a objectiu respondre amb "eficàcia" a la "rebel·lia" dels independentistes, a la "clamorosa desobediència" a la justícia del Govern català i a impedir que els catalans fossin "llançats a l'abisme".

tracking