SEGRE

REFERÈNDUM COMPAREIXENÇA

Zoido revela que l'operatiu de l'1-O va costar 87 milions i rebaixa els ferits greus a cinc

El ministre de l’Interior assegura que l’actuació policial va ser “legítima, professional i proporcionada” || Critica l’“absoluta passivitat” dels Mossos d’Esquadra durant el referèndum

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ahir, a l’arribar al Senat.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ahir, a l’arribar al Senat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va xifrar ahir en 87 milions d’euros el cost que va tenir per a les arques públiques el desplegament policial a Catalunya amb motiu del referèndum de l’1-O. Això significa que el Govern central va aplicar la mateixa quantitat per mantenir els seus efectius en territori català que per subvencionar l’any 2016 gairebé mil contractes predoctorals d’R+D+I. Igualment, la despesa governamental va ser sis vegades més gran que el pressupost de l’ajuntament de la Seu per enguany, va multiplicar per nou els comptes del consell del Jussà o per 5,5 els de Mollerussa. D’aquesta quantitat, el Govern central va invertir 26,5 milions que es van destinar a contractar i mantenir els tres vaixells que van allotjar la Policia i la Guàrdia Civil. Zoido va reconèixer la “important” despesa, tot i que la va justificar per l’“atac deslleial” a la Constitució i a l’Estatut del Govern de la Generalitat. D’altra banda, va rebaixar la xifra de ferits greus durant la jornada de votació a cinc persones. Entre elles hi ha Roger Español, que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma als voltants d’un col·legi electoral de Barcelona. Zoido va acusar Español d’enfrontar-se a la Policia i llançar una tanca contra un furgó, fet que va negar rotundament el seu advocat, Andrés García Barrio. Així mateix, el ministre va definir com a “legítima, professional i proporcionada” l’actuació de les Forces i Cossos de Seguretat durant l’1-O. A més, va criticar l’“absoluta passivitat” dels Mossos i va acusar el Govern català de “revoltar els carrers”.

L’oposició carrega contra el ministre per la gestió del referèndum Els grups de l’oposició van criticar ahir el ministre de l’Interior per la gestió de l’operatiu policial desplegat a Catalunya per l’1-O. En aquest sentit, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va criticar l’alt cost de l’operació. En la mateixa línia, el diputat de Catalunya en Comú-Podem al Parlament, Xavier Domènech, va assegurar que el Govern de Rajoy s’hauria pogut estalviar aquests diners si hagués dialogat amb el Govern català. Igualment, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar de “molt desafortunada” l’actuació del Govern central en el referèndum i va recordar que els socialistes catalans la van rebutjar des del primer moment. El senador d’ERC Xavier Castellana va titllar la despesa de “lamentable” i va afirmar que Zoido fa “el ridícul” cada cop que nega la violència policial. Josep Lluís Cleries, del PDeCAT, va dir que Policia i Guàrdia Civil van fer servir “violència gratuïta” contra el poble català.

tracking