SEGRE

PANORAMA

Rajoy recalca que “no hi ha cap alternativa” a la llei a Catalunya

Rivera acusa els separatistes de fer “mig pas enrere” per seguir en el poder sense renúncies || Iceta demana a Torrent que no permeti una investidura telemàtica

Rajoy, amb el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, i l’alcalde de Lleó, Antonio Silván.

Rajoy, amb el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, i l’alcalde de Lleó, Antonio Silván.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va recalcar ahir que “no hi ha cap alternativa” a la llei a Catalunya i va afirmar que l’Executiu té tres objectius per a la comunitat autònoma: que s’imposi el sentit comú, que la llei es respecti i es compleixi i que es recuperi la normalitat institucional, econòmica i social.

Així ho va manifestar Rajoy durant un acte institucional a Lleó, on va recordar que “per part d’algun governant de Catalunya” s’ha produït “una falta de respecte a la llei” i “un intent de contraposar-la a la democràcia”, amb referència al president de la Generalitat cessat Carles Puigdemont. “Sense respecte a la llei no hi ha democràcia, on no hi ha llei no hi ha llibertat i on la llei acaba comença la tirania”, va assegurar Rajoy referint-se a Catalunya.

Va manifestar que a Catalunya “la falta de respecte a la llei i un intent de contraposar-la a la democràcia” ha generat “una enorme crisi que ha obligat a utilitzar els instruments de què disposa la Constitució” per defensar “la mateixa Constitució, la democràcia i la llei”

Per la seua part, el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va acusar Carles Puigdemont de ser “un botarate de conegut prestigi internacional” i li va demanar que deixi d’“humiliar Catalunya” i acudeixi ja als jutjats a donar compte de les seues actuacions en relació amb el procés independentista.

D’altra banda, el president de Cs, Albert Rivera, va acusar els líders independentistes d’intentar fer “mig pas enrere” en el procés sobiranista per seguir en el poder però sense deixar de reivindicar la independència de Catalunya. Rivera va afirmar que volen “en qualsevol moment trencar Espanya” però “saben que l’única manera és fingint que respecten la llei”.

Per la seua part, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va anunciar que el seu partit donarà suport als recursos que el Govern espanyol plantegi davant del TC per “salvaguardar la legalitat” a Catalunya.

Paral·lelament, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va sol·licitar per carta al president del Parlament, Roger Torrent, que “no permeti que se sotmeti a consideració de la cambra” una investidura telemàtica, és a dir, una sessió en la qual el candidat a president no sigui present a l’hemicicle.

“Estem treballant perquè això no pugui passar, estem sens dubte molt preocupats”, va dir en una entrevista a Antena 3.

Zoido va assegurar que no creu que Puigdemont sigui “el seu Roldán”, amb referència a l’escapat exdirector de la Guàrdia Civil, i que es treballa de manera “molt intensa matí, tarda i nit” per cobrir la frontera d’Espanya “dins i fora”, malgrat la dificultat que comporta que existeixin tants camins rurals i vies de penetració.

“S’ha dissenyat un dispositiu perquè això no pugui passar”, va assenyalar al ser preguntat sobre la possibilitat que Puigdemont eludeixi els controls i reaparegui al Parlament per ser investit.

Per la seua part, l’advocat de l’expresident Jaume Alonso-Cuevillas va preguntar en un apunt en el seu compte de Twitter al ministre de l’Interior si l’objectiu del seu ministeri és “detenir l’expresident perquè sigui jutjat o que no pugui tornar” a Catalunya.

Rajoy, amb el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, i l’alcalde de Lleó, Antonio Silván.

Rajoy, amb el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, i l’alcalde de Lleó, Antonio Silván.EFE

tracking