SEGRE

Bruno Mars fa màgia i arrasa amb els sis Grammy als quals optava

Bruno Mars a la gala dels Grammy

Bruno Mars fa màgia i arrasa amb els sis Grammy als quals optavaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bruno Mars va fer aquesta "màgia de 24 quirats" que dóna nom al seu últim àlbum i va arrasar en la tornada dels Grammy a Nova York, on va aixecar els sis gramòfons a què aspirava mentre que el favorit, Jay-Z, se’n va anar de buit. Mars, que té ascendència porto-riquenya, va triomfar amb el seu treball "24K Magic" (millor àlbum general i de R&B), el seu tema homònim "24K Magic" (millor enregistrament) i l’enganxós "That’s what I like" (millor cançó general i de R&B, i millor actuació de R&B).

A prop va estar Kendrick Lamar, que va aconseguir 5 de 7 candidatures. "HHUMBLE." va guanyar els principals premis de rap: cançó, actuació individual i vídeo musical; mentre que "LOYALTY." que interpreta amb Rihanna, va guanyar la millor actuació cantada de rap, ambdós temes a l’àlbum "DAMN." vencedor en la categoria de rap.

Jay-Z, que copava les apostes dels Grammy amb un total de vuit candidatures, va estar en suspens fins l’entrega de l’àlbum de l’any, però no ho va aconseguir, com li va passar el 2017 a la seua esposa, Beyoncé. No obstant això, Lamar el va elogiar com un dels seus mestres, juntament amb Nas i P. Diddy, i va proclamar: "Jay-Z per a president!".

Se’n van anar també de buit els porto-riquenys Luis Fonsi i Daddy Yankee ("Despacito"), que volien fer història amb un tema espanyol per a millor enregistrament, millor cançó o actuació pop d’un duo o grup. Childish Gambino, nominat a cinc premis, només es va emportar el d’actuació de R&B tradicional, per "Redbone".

La categoria de nou artista, per on han passat Tom Jones, José Feliciano o Cyndi Lauper, va sumar aquest any el nom de la canadenca Alessia Cara, una de les poques dones guardonades en la 60 edició i que en recollir el seu premi va demanar igualtat d’oportunitats, "no només en la indústria de la música".

La millor actuació pop individual, que compta amb quatre candidatures femenines -Kelly Clarkson, Pink, Lady Gaga i Kesha- va anar a parar finalment a Ed Sheeran, guanyador del millor àlbum pop vocal, que va competir amb el seu èxit "Shape of you" i no va acudir a la cerimònia.

Amb una impressionant posada en escena de caires militars i patriòtics en la qual es va representar un tiroteig, va obrir la gala Kendrick Lamar, que va ser interromput pel comediant Dave Chappelle ironitzant sobre els reptes de ser un home negre als Estats Units actuals. Aquest to polític de la nit gran de la música, aquest any més diversa quant a nominats, es va fer també patent en els abillaments de molts convidats, que van vestir de color blanc i van lluir roses en suport als moviments contra l’assetjament sexual "Time’s Up" i "Me too", especialment les dones.

Lady Gaga va actuar asseguda davant d’un piano que estenia unes ales cobertes de plomes blanques, com si fos un àngel, i abans de passar a cantar Million reasons va exclamar, precisament, "Time’s up!" (s’ha acabat el temps).

L’esperat directe de "Despacito" va encomanar als Grammy amb el seu reggaeton a meitat de gala sense la presència del canadenc Bieber, però sí de la model boricua Zuleyka Rivera, enfundada en un "bodi" de serrells brillants que ballaven al ritme dels seus malucs.

No obstant això, entre les actuacions va destacar la de Kesha, vestida de blanc i amb roses brodades, que va fer una commovedora interpretació de "Praying" al costat d’un cor integrat per Camila Cabello, Cyndi Lauper, Julia Michaels i Andra Day, amb les quals es va fondre en una abraçada. "Vas dir que estava acabada però t’equivocaves i el millor està per arribar", va cantar la intèrpret, que està sumida en una batalla legal per assetjament i va ser presentada per una de reivindicativa Janelle Monae, que va recordar que "no només passa a Hollywood i Washington".

Reivindicatius van ser també Camila Cabello, que va retre homenatge als "dreamers" (somiadors, els indocumentats arribats de nens als EUA) per donar pas a U2, o el raper Logic, que va demanar justícia per als immigrants i igualtat per a les dones després d’interpretar "1-800-273-8255".

Encara que "Despacito" no va triomfar en música llatina, la cantant colombiana Shakira va aconseguir la fita de ser l’única artista femenina en guanyar dos vegades el premi al millor àlbum pop llatí, que ja va obtenir fa 17 anys pel seu "MTV Unplugged". Un altre artista que va repetir distinció i alhora va aconseguir una fita va ser el canadenc The Weeknd, nom artístic d’Abel Tesfaye, que va guanyar amb "Starboy" com a millor àlbum urbà contemporani, l’únic en aconseguir-ho dos vegades.

No van faltar els tributs a músics morts recentment, com els llegendaris rockers Chuck Bery i Fats Domino, als qui van dedicar la seua actuació Joan Batiste i Gary Clarke Jr., o Tom Petty, homenatjat per dos generacions de músics country, Chris Stapleton i Emmylou Harris. Tampoc els moments divertits, ja que John Legend, Cher, Snoop Dogg, Cardi B, DJ Khaled i fins i tot Hillary Clinton van llegir en clau d’humor extractes del llibre "Fire and Fury", sobre el president nord-americà, Donald Trump.

tracking