SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

L’acord sobre refugiats atansa una nova gran coalició a Alemanya

Merkel i Schulz salven un dels grans esculls per aconseguir un pacte || Els dos grans partits germànics es donen fins aquest diumenge per tancar el consens

El líder del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD), Martin Schulz.

El líder del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD), Martin Schulz.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (SPD), liderat per Martin Schulz, i la Unió Cristianodemòcrata (CDU), liderada per la cancellera alemanya Angela Merkel, van salvar ahir un dels grans esculls per tancar un acord que permeti la renovació de la “Gran Coalició”, el dret de reagrupament familiar dels refugiats. El pacte tot just varia del preacord que ja havien assolit els grups, que van limitar en mil el nombre de persones que poden arribar al mes a Alemanya en aplicació d’aquest dret. El Govern de Merkel havia suspès per dos anys el dret al reagrupament familiar per a aquells immigrants que no haguessin estat reconeguts com a refugiats, però que comptaven amb protecció subsidiària a Alemanya. La restricció, que finalitzava aquest mes de març, estava pendent d’una possible renovació, malgrat que finalment desapareixerà a finals de juliol.

L’SPD va vendre ahir aquest canvi en l’acord com una gran victòria. Schulz va publicar a través de les xarxes socials que la formació socialista havia “imposat” un bon acord mentre que la vicepresidenta de la formació, Eva Högl, va destacar que la nova redacció “garanteix que a partir de l’agost les persones amb protecció subsidiària tindran dret al reagrupament familiar”, i va posar èmfasi en el fet que en la quota no s’inclouen els casos greus, que continuaran sent acceptats per raons humanitàries.

L’acord de coalició haurà de ser aprovat pels militants del SPD, actualment dividits

Segons l’opinió de diversos analistes polítics, la victòria en les negociacions és, en realitat, per als conservadors, ja que van aconseguir establir una quota màxima, i els casos greus són en realitat molt limitats.

Una vegada resolt el punt de la política sobre refugiats, queda sobre la taula resoldre dos punts més que els socialdemòcrates van demanar que es retoquessin abans de firmar un acord de governabilitat: una reforma del sistema sanitari que eviti desigualtat en l’atenció que reben els pacients amb assegurances públiques o privades i canvis en la legislació laboral per limitar els contractes temporals.

Totes dos formacions s’han marcat aquest diumenge com a data límit per aconseguir els nous acords, encara que es donen dos dies més de marge per poder tancar possibles serrells. Amb tot, l’acord de coalició l’hauran de ratificar els militants del SPD, que es troben dividits per la negativa de les seues joventuts a renovar un pacte amb els conservadors.

tracking