SEGRE

POLÍTICA PARLAMENT

Trump advoca per una llei migratòria “segura” i anuncia que no clausurarà Guantánamo

Defensa que el mur amb Mèxic tancarà la porta del país a “criminals” i demana de “reconstruir” el potencial nuclear || Sol·licita al Congrés més facilitats per acomiadar funcionaris improductius

Donald Trump, mentre pronunciava el discurs sobre l’estat de la Unió.

Donald Trump, mentre pronunciava el discurs sobre l’estat de la Unió.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va pronunciar dimecres a la matinada el seu primer discurs sobre l’estat de la Unió davant del Congrés. Trump va centrar la seua al·locució en la política d’immigració i en les relacions del país amb la resta del món. Així, el dirigent va demanar a la Cambra Baixa que treballi per crear un sistema migratori “segur, modern i legal”. Per aconseguir-ho, va sol·licitar la derogació de la “loteria de visats per a la diversitat”, que assigna aleatòriament 50.000 visats a estrangers, i la seua substitució per un sistema de mèrits perquè “aquells que compleixin amb uns requisits d’educació i treball” puguin arribar a ser ciutadans nord-americans. Igualment, Trump va assenyalar la necessitat d’aixecar el mur amb Mèxic per “assegurar del tot” la frontera sud. Així, va subratllar que aquest obstacle taparà “les llacunes explotades per criminals i terroristes per entrar” al país. A més, va indicar la necessitat de contractar més agents fronterers, a qui va qualificar d’“herois”. Per una altra part, el president va anunciar la seua intenció de mantenir oberta la presó de Guantánamo. En aquest sentit, just abans de la seua intervenció, va firmar una ordre executiva dirigida al seu secretari de Defensa, James Mattis, per “mantenir obertes les instal·lacions”. Així mateix, va manifestar als congressistes la necessitat de “modernitzar i reconstruir” l’arsenal nuclear nord-americà, amb l’objectiu de “dissuadir qualsevol acte d’agressió”. En aquest sentit, va comentar que potser “en el futur hi haurà un moment màgic en què els països del món s’uneixin per eliminar les seues armes nuclears. Desafortunadament, encara no hem arribat a això”. En conseqüència, va desitjar per al país un arsenal nuclear “ferm i poderós”. En un altre ordre de coses, Trump va exposar la importància de flexibilitzar l’acomiadament dels empleats públics. Així, va assenyalar que el seu Govern hauria de tenir més llibertat per remoure del seu lloc els funcionaris que no proporcionin el rendiment esperat. Com a contrapartida, el dirigent nord-americà es va mostrar favorable a poder premiar els que s’ho mereixin. Sobre les relacions internacionals, va alertar que Rússia i la Xina desafien els valors nord-americans i va destacar que ha arribat el final de l’“era de submissió” dels Estats Units en els acords comercials. Igualment, va advertir dels “defectes” del “terrible” acord nuclear amb l’Iran i de la necessitat d’assegurar que els fons d’assistència financera nord-americans només siguin rebuts pels països “amics”.

Aquestes declaracions es van produir hores després que Pyongyang amenacés d’“aixafar” els Estats Units i acusés el país de portar la regió “al caire de la guerra” en un article publicat al diari estatal nord-coreà Rodong Sinmun. En el mateix sentit, el règim es va autodefinir com a “potència nuclear responsable” que té l’obligació de repel·lir “sense dubtar-ho qualsevol atemptat contra la pau i la seguretat a la península coreana”.

Els Estats Units confien poder destruir l’arsenal de Kim Jong-unEl vicepresident de l’Estat Major Conjunt dels Estats Units, Paul J. Selva, va assegurar ahir que el seu exèrcit és capaç de destruir “la majoria” de la infraestructura nuclear de Corea del Nord. No obstant, va assenyalar que la situació actual a la península coreana “suposa una oportunitat per a una conversa”, malgrat que va reconèixer que “no està a càrrec dels esforços diplomàtics”. Així mateix, va destacar que el règim comunista encara no ha travessat cap “línia roja”. A més, Selva va reconèixer que és “possible”, encara que “improbable”, que els nord-coreans hagin pogut provar míssils balístics intercontinentals “sense que ho sapiguem”.

tracking