SEGRE

PANORAMA

Junqueras, Sànchez i Cuixart porten el seu cas a l’ONU

Per exigir a les Nacions Unides l’alliberament de forma immediata

Oriol Junqueras.

Oriol Junqueras.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder d’ERC, Oriol Junqueras; l’exlíder de l’ANC i diputat del PDeCAT, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van portar ahir la seua situació d’empresonament al Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides per reivindicar el seu alliberament. Així ho va explicar a Londres l’advocat britànic especialista en dret internacional i drets humans Ben Emmerson, que considera que aquestes detencions vulneren drets fonamentals i espera que l’ONU “prengui totes les mesures necessàries per pressionar l’Estat espanyol perquè aquestes persones no estiguin detingudes”.

Emmerson va ser l’advocat de Maria Litvinenko –la dona de l’exagent rus Alexander Litvinenko, mort l’any 2000 després de ser enverinat– i també de Moazzam Begg, ciutadà britànic empresonat a Guantánamo sis mesos acusat de terrorisme en la guerra civil de Síria.

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària, creat el 1991 i amb més de 600 dictàmens, és un mecanisme impulsat pel Consell de Drets Humans de l’ONU en el qual experts investiguen detencions que puguin atemptar contra tractats internacionals com la Declaració Universal dels Drets Humans. La seua decisió no seria vinculant, però ajudaria a “pressionar” per al seu alliberament.

L’advocat va denunciar que aquestes detencions són un “encarament als drets humans” perquè vulneren diversos preceptes: la llibertat d’associació, la d’expressió i la de participació en la vida pública, i el va portar a concloure que és un cas de clara discriminació per motius polítics.

tracking