SEGRE

ALEMANYA POLÍTICA

Merkel i Schulz espremen terminis per arribar a un pacte de govern

Malgrat que les negociacions haurien d’haver acabat ahir, seguiran avui amb els serrells de discrepància || Aconsegueixen avançar en les inversions en ajuts socials

Angela Merkel a l’arribar a la zona de negociacions amb els socialdemòcrates alemanys.

Angela Merkel a l’arribar a la zona de negociacions amb els socialdemòcrates alemanys.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el líder del Partit Socialdemòcrata (SPD), Martin Schulz, van esprémer ahir els terminis fixats per arribar a un pacte de govern i, després de diversos acords parcials, van decidir passar al temps de descompte per intentar superar les últimes discrepàncies avui dilluns. Segons el calendari fixat per les dos parts, les reunions haurien d’haver acabat ahir, al cap de més de quatre mesos de les eleccions, però s’havien previst dos possibles dies extres i Schulz va deixar ahir clar que es prendria tot el temps necessari en aquesta fase final. “Hem treballat bé fins ara, però encara queden punts importants que s’han d’aclarir”, va admetre Merkel a l’arribar a la seu de l’SPD, on es van donar cita els equips negociadors. La cancellera, que aspira a un quart mandat, va assegurar que afrontava la fase final amb “bona voluntat”, però també conscient que quedaven pendents “difícils negociacions”.

Martin Schulz va confirmar a l’inici de la jornada la falta d’acord per aconseguir tres objectius clau en política social: posar fi als contractes temporals injustificats, garantir la igualtat de tracte en les assegurances sanitàries i millorar la política d’habitatge. L’últim punt es va tancar amb mesures per frenar la pujada dels lloguers, ajudes per a famílies amb fills i 2.000 milions d’euros per a la construcció d’habitatges, consens que es va unir a acords en política municipal i cultural i inversions per impulsar la digitalització.

Schulz, que es va veure forçat al diàleg amb Angela Merkel després que la cancellera fracassés en l’intent d’aliar-se amb liberals i verds, va recalcar que va iniciar les negociacions “sense línies roges”, però decidit a aconseguir un acord amb polítiques “roges”, de marcat accent socialdemòcrata.

Segons el seu parer, la pressió del temps no ha d’entorpir les converses, ja que l’objectiu és proporcionar a Alemanya un govern estable i això exigeix un acord “fort” i consensuat sobre bases “estables”.

Schulz necessita un bon pacte per convèncer el seu partit, que fa dos setmanes va avalar per estret marge (56 per cent) l’inici de les negociacions amb els conservadors.

tracking