SEGRE

El Suprem confirma la presó preventiva per a Jordi Sánchez

Jordi Sánchez

El Suprem confirma la presó preventiva per a Jordi SánchezEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del Suprem que investiga el "procés" cap a la Declaració Unilateral d’Independència a Catalunya, Pablo Llarena, ha confirmat la presó provisional per al diputat de JxCat Jordi Sánchez i ha rebutjat la seua petició de llibertat. El jutge confirma la presó amb l’argument que, a més del risc de reiteració delictiva ja tingut en compte per ordenar el seu empresonament provisional, han aparegut en la investigació nous elements que podrien acreditar la seua participació en fets delictius.

Llarena indica que durant la instrucció han aparegut "nous elements de suport" sobre la participació de l'Assemblea Nacional Catalana i del seu expresident Jordi Sánchez en els fets investigats. Aquests són, assenyala el jutge, l’agenda intervinguda a Josep María Jové, "que evidencia no només la reunió de partits polítics sobiranistes i els representants de l'ANC i Ómnium Cultural, sinó que aquells contemplaven la mobilització ciutadana com un element estratègic per a la consecució de la independència".

El magistrat es refereix, a més, a les nombroses intervencions públiques en les quals els representants polítics i els de les associacions sobiranistes "han projectat l’existència d’una actuació compartida, havent arribat a afirmar el propi Sánchez en una ocasió que, sobre aquesta qüestió, parlava en nom de l’expresident Carles Puigdemont o dels partits sobiranistes PDeCAT, ERC o la CUP." Sánchez, afegeix el jutge, "s’ha proclamat garant que se celebraria el referèndum del qual derivaria la declaració d’independència, tret que el govern de l’Estat ho impedís amb actes impropis".

Finalment, també cita les convocatòries que es van fer des de l’ANC "perquè els ciutadans es congreguessin en mobilitzacions orientades a dificultar la prohibició del referèndum o, fins i tot, donant pautes de com haurien d’ocupar-se els centres de votació a la matinada de l’1 d’octubre, per impossibilitar amb això que els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat poguessin portar a terme les decisions judicials d’impedir la seua celebració".

Respecte a la reiteració delictiva, el jutge afirma que en Jordi Sánchez hi ha un risc més gran encara que en altres encausats. "No només no ha renunciat a l’activitat pública que -des de diversos fronts- ha servit d’instrument per a l’execució dels fets, sinó que ha revalidat el seu compromís en una candidatura el líder de la qual proclama l’objectiu de restablir la dinàmica política que va conduir a les actuacions de què naixen les responsabilitats que aquest procés penal contempla i que va desembocar en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució", diu Llarena.

Per això, a l’hora d’analitzar quin pot ser la seua futura actuació, el magistrat indica que "no només s’ha d’atendre aquest element, sinó la marcada determinació amb què l’encausat ha perseguit la consecució dels seus objectius". El jutge cita, en aquest sentit "el seu impuls de mobilitzacions multitudinàries de ciutadans que -com es va dir en la interlocutòria de 4 de desembre de 2017- van afavorir un esclat social, i que específicament van estimular o van assumir el risc que s’expandís una irreparable reacció violenta contra la convivència i contra l’organització territorial de l’Estat".

El jutge recorda que el sol·licitant "manté el seu ideari sobiranista, la qual cosa resulta constitucionalment vàlid, però impossibilita el convenciment d’impossible reiteració delictiva que es tindria respecte de qui professi la ideologia contrària"

tracking