SEGRE

PANORAMA

Puigdemont aposta per compatibilitzar un Govern “legítim” a l'exili i un altre d'“efectiu”

JxCat insisteix a portar a terme una investidura “sense adjectius” || El president desafia Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a “tenir el valor” de reactivar l’euroordre per detenir-lo a Bèlgica

Carles Puigdemont.

Carles Puigdemont.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat i ERC sondegen des del cap de setmana la possibilitat d’una investidura de Carles Puigdemont a Bèlgica, compatible amb formar un Govern a Catalunya pels cursos legals. El pacte passaria perquè el líder de JxCat fos nomenat per l’assemblea d’electes, que és un organisme creat el 2016 per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). A finals del 2017 comptava amb uns 4.000 inscrits, entre alcaldes, regidors, senadors, diputats i eurodiputats. Juntament amb aquest Govern “exiliat” i “legítim”, el Parlament nomenaria un altre president per encapçalar un Executiu “efectiu” a Catalunya. Com que l’assemblea d’electes no és una institució pública, la designació del número 1 de JxCat no podria ser impugnada pel Govern de Mariano Rajoy.

No obstant, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va reiterar ahir la seua intenció de dur a terme una investidura “sense adjectius” en la qual Carles Puigdemont sigui nomenat president de la Generalitat. En aquest sentit, va deixar clar ahir que de “presidència només n’hi ha una i serà la de Puigdemont”. Així mateix, en la seua compareixença posterior a la reunió que van fer a Brussel·les la majoria dels diputats de JxCat amb Puigdemont, Pujol va subratllar que “estem treballant en la bona direcció” i “avancem cap a l’acord” amb ERC i la CUP, que podria arribar “d’aquí a uns dies”. Per això, va voler llançar “un missatge de tranquil·litat i esperança” als que “esperen” que “es desbloquegi la situació”. Igualment, Pujol va denunciar el clima d’“excepcionalitat” i va criticar que “la política catalana passi per Brussel·les” pel “context de llibertats censurades a l’Estat espanyol”.

En un altre ordre de coses, Carles Puigdemont va dirigir ahir un tuit al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per retreure-li que el qualifiqués de “pròfug” i l’acusés d’“anteposar els interessos personals” als de Catalunya. Així, el líder de JxCat va convidar Sánchez a “parlar” amb el seu “senyor”, amb referència a Mariano Rajoy, i va desafiar-los a un i altre que “tinguin el valor de reactivar l’euroordre”.

ERC veu "bé" la fórmula del doble Executiu

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va assegurar ahir que al seu partit li “sona bé” investir Carles Puigdemont com a president “legítim” a través de l’assemblea d’electes creada per l’Associació de Municipis per l’Independència (AMI), i alhora nomenar un Govern “executiu” i “efectiu” al Parlament.

En tot cas, va subratllar que els republicans no quedaran satisfets fins a aconseguir el triple objectiu de “restituir Puigdemont, formar un Govern que pugui governar de forma efectiva i acabar amb l’article 155” que significa “la intervenció de les institucions catalanes per part del Govern del Partit Popular”.

Respecte de la reunió que va mantenir la seua formació diumenge a Brussel·les amb el líder de JxCat, Sabrià va explicar que “va ser fructífera”. Igualment, va destacar que són “optimistes” i que “és positiu” que “tots tinguem clar que només hi ha un candidat, que és Carles Puigdemont”.

En un altre ordre de coses, el portaveu dels republicans va qualificar de “vergonyós” que Reagrupament, formació coalitzada a JxCat, titllés ahir mateix el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà d’“element nociu per al correcte desenvolupament” del procés d’independència. Així, Sabrià va defensar “l’honestedat, el compromís i la fermesa de les conviccions” de Tardà.

Per la seua part, l’expresidenta del Parlament i exdirigent d’UDC, Núria de Gispert, també es va mostrar partidària de nomenar Puigdemont com a “president legítim i simbòlic de la República i tenir un Executiu que funcioni” a Catalunya.

Així, l’ara dirigent de Demòcrates, partit que es va presentar en coalició amb ERC el 21-D, va subratllar que el líder de JxCat no pot ser empresonat, alhora que va assegurar que la República només es farà “efectiva” quan “tinguem Govern” i “recuperem les institucions”. A més, va afegir que “pensava que després de l’1-O o del 27-S, passats els 18 mesos, el president Puigdemont faria un pas al costat”.

La CUP defensa el líder de JxCat com a candidat La diputada de la CUP Maria Sirvent va asseverar ahir que el seu partit trencarà els acords amb JxCat i ERC si Carles Puigdemont no és el candidat a presidir la Generalitat. Sirvent va refusar dissenyar un debat d’investidura “a mida” del TC i va exigir a la resta de forces independentistes claredat respecte de si la seua acció política anirà encaminada a la desobediència. Després de reunir-se amb Puigdemont a Brussel·les, el diputat cupaire Carles Riera va assenyalar que tenen “pressa” per acordar la investidura i va reclamar una reunió trilateral “com més aviat millor”.

tracking