SEGRE

PANORAMA

Santamaría veu ridícula la presidència a Brussel·les i també preveu vetar-la

Ciutadans acusa Torrent de tenir paralitzada la Cambra catalana || Els socialistes recorden que “el Palau de la Generalitat és a Barcelona i no a Waterloo”

Els promotors de Tabàrnia, ahir en un acte a Madrid.

Els promotors de Tabàrnia, ahir en un acte a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar ahir que és “impossible” i fins i tot “ridícul” que els independentistes estiguin plantejant una presidència simbòlica des de Brussel·les per a Carles Puigdemont, que, segons el seu parer, “només pensa en ell”. “Això ha arribat al seu final”, va emfatitzar, per afegir que “això és una ridiculesa i una falta de respecte als catalans” i va insistir que Puigdemont “ha de retre comptes a la Justícia”. “No pot ser president ni viurà a costa dels catalans”, va proclamar. També es va referir al president del Parlament, Roger Torrent, al qual va dir que la interlocutòria del Tribunal Constitucional impedeix una investidura “simbòlica” de Puigdemont. Pel seu costat, i el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va titllar de “delirant” la idea d’una presidència simbòlica des de Brussel·les i es va arribar a demanar “quines herbes” prenen els independentistes per esmorzar. El secretari de Comunicació de Cs, Fernando de Páramo, va acusar Torrent de ser “el principal responsable de la situació de paràlisi” del Parlament per negar-se a admetre que Puigdemont no pot presidir la Generalitat. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va avisar que “el Palau de la Generalitat és a la plaça Sant Jaume de Barcelona i no a Waterloo”. En un altre ordre, el president a l’exili de Tabarnia, el còmic Albert Boadella, va afirmar a Madrid que el nacionalisme català va ser “molt condescendent” amb el terrorisme etarra perquè hi havia subjacent “una idea subliminar” que tenia el seu exèrcit “a 600 quilòmetres” de Catalunya. Ho va dir a l’anunciar una manifestació el dia 25. La roda de premsa va ser emesa en directe per TVE i Podem demanarà explicacions per això a l’ens públic.

D’altra banda, si hagués començat a córrer el rellotge, el temps apressaria JxCat i ERC per trobar un pacte que desencalli la investidura i evitar la convocatòria automàtica d’eleccions en dos mesos, mentre que, si es considera que el temps no ha començat a comptar-se, tindrien més temps per a un acord

.

El Parlament, a l’espera de l’informe dels lletratsEls lletrats del Parlament van comunicar ahir als grups que preveuen tenir l’informe sobre els terminis de la investidura com a molt tard avui. S’esperava que estigués llest per a la reunió de la Taula i de la Junta de Portaveus d’ahir però el lletrat gran, Antoni Bayona, va explicar que és un informe “més complicat” que no es preveia. El document, no vinculant, ha de dir si el termini de dos mesos del Parlament per investir un president de la Generalitat va començar a córrer dimarts de la setmana passada –quan es va ajornar el ple d’investidura– o si no s’ha iniciat el compte enrere perquè el ple no va arribar a celebrar-se.

tracking