SEGRE

POLÍTICA EUROPA

Merkel i Schulz arriben a un pacte després de dures negociacions

El líder de l’SPD anuncia la seua marxa per dedicar-se al ministeri d’Exteriors

Angela Merkel, a la roda de premsa després de les negociacions.

Angela Merkel, a la roda de premsa després de les negociacions.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el Partit Socialdemòcrata (SPD) van aconseguir ahir arribar a un acord de Govern quatre mesos i mig després que se celebressin les eleccions i després d’una última reunió que va durar 22 hores. Merkel i el líder de l’SPD, Martin Schulz, van presentar un document de 177 pàgines en què s’expliquen les principals polítiques a prendre en els propers quatre anys.

Els socialdemòcrates van aconseguir que el CDU cedís en l’àmbit de la contractació, eliminant l’encadenació indefinida de contractes temporals per part de les empreses. Respecte a la reforma del sistema sanitari, van proposar establir una assegurança mèdica universal, encara que només van aconseguir que es creés una comissió per avaluar la paritat entre assegurances públiques i privades.

L’acord encara ha de ser aprovat pels militants de l’SPD, dividits sobre donar suport al pacte

L’SPD va aconseguir incrementar els diners destinats a habitatge social, educació i pensions, encara que Merkel va rebutjar endeutar l’Estat per incrementar el seu pressupost.

Els socialdemòcrates s’han vist afavorits amb l’assignació de 6 ministeris dels 14 existents, poder similar el que ja tenien al 2005, quan l’SPD disposava de gairebé el mateix nombre de diputats que el CDU. L’SPD va obtenir els ministeris de Finances, Treball, Justícia, Família, Immigració i Exteriors. Per la seua part, els conservadors es van quedar amb Defensa, Economia i Energia, Sanitat, Educació i Agricultura, mentre que Interior es va assignar als seus aliats bavaresos del CSU.

Schulz

, per la seua part, va renunciar ahir la presidència de l’SPD al quedar debilitada la seua posició al partit i se centrarà en el seu nou càrrec com a ministre d’Exteriors. Tot i així, el pacte encara ha de ser ratificat per la militància de l’SPD mitjançant una consulta vinculant, amb les joventuts del partit en peu de guerra. Entre el 3 i 4 de març, el Partit Socialdemòcrata procediria a fer el recompte i, en cas de ser positiu, la investidura de Merkel podria celebrar-se entre el 6 o 7 del mateix mes.

tracking