SEGRE

TRIBUNALS

El TS avala que Jordi Sánchez no pogués sortir de presó per fer campanya

Rebutja el recurs d’apel·lació que va presentar Sánchez, que arguïa que s’havien danyat els seus drets fonamentals

El TS avala que Jordi Sánchez no pogués sortir de presó per fer campanya

El TS avala que Jordi Sánchez no pogués sortir de presó per fer campanyaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Suprem ha considerat ajustat a dret que el jutge d’aquest tribunal encarregat del cas per "el procés", Pablo Llarena, li denegués a Jordi Sánchez (JxCat), en presó preventiva en aquesta causa, un permís penitenciari per poder participar a la recent campanya electoral catalana.

D’aquesta manera, la secció de la Sala Penal del Suprem que revisa les decisions de Llarena ha rebutjat el recurs d’apel·lació que va presentar Sánchez, qui arguïa que s’havien danyat els seus drets fonamentals i, en concret, el seu dret a la participació política.

Llarena va prohibir a Sánchez no només el permís, sinó també contactes amb els mitjans de comunicació que no s’insereixin en el règim ordinari penitenciari i també la disponibilitat d’internet fora d’aquest règim.

Ademas, el Suprem desestima la petició subsidiària de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va fer la defensa de Sánchez, que explica en el seu recurs que busca crear jurisprudència en defensa d’aquests drets, ja que a la pràctica l’assumpte ha perdut objecte ja que ja han passat les eleccions.

El Suprem recorda en la seua interlocutòria que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha proclamat que la legislació europea consagra els drets subjectius al vot i elegibilitat, però també incorpora limitacions explícites que cada Estat pot modular, sempre que la participació democràtica no perdi efectivitat i que les esmentades limitacions responguin a finalitats legítimes que guardin adequada correspondència amb els motius que les impulsen.

La Sala subratlla que la interlocutòria del jutge Llarena recorregut va destacar que Sánchez era el número 2 d’una llista electoral de 85 candidats, a la qual es va incorporar quan ja estava privat de llibertat per la seua presumible participació en delictes d’extrema gravetat com la rebel·lió, sedició i malversació agreujada.

D’aquesta manera, "la limitació de la seua llibertat ni anul·lava completament la seua capacitat d’adreçar-se a l’electorat per mitjans diferents a la presència personal en els mitines convocats, ni impedia que altres integrants de la seua candidatura abordessin plenament les activitats de campanya".

La Sala considera mancades de fonament les objeccions de Sánchez a la proporcionalitat de la decisió del jutge d’instrucció.

"La sospita del jutge d’instància sobre que el sol·licitant podria aprofitar la circumstància per incitar a la ciutadania a actuacions tumultuàries, no deixa de ser raonable", assenyala el tribunal.

"Si és cert que una vegada produïda la reiteració delictiva, l’instructor podria revocar les autoritzacions concedides, també ho és que en tal cas el mal que es tractava d’evitar ja estaria produït", afegeix el Suprem.

Entre els motius que impulsaven les limitacions imposades en aquest cas estaven la necessitat de prohibir-lo participar en actes de campanya fora de la presó, en poder ser utilitzats aquests escenaris "per impulsar mobilitzacions immediates que servissin per aconseguir la seua fuga, ja que no és aliena al resultat de la instrucció la instrumentalització de les masses dirigides o arengades per aconseguir propòsits delictius."

tracking