SEGRE

POLÍTICA SOCIALISTES

El PSOE aprova per unanimitat l’estatut que reforça el militant

El debat es va celebrar sense crítiques i amb les absències de Díaz, Puig i Armengol

Vista de la reunió del comitè federal del PSOE a Aranjuez, Madrid.

Vista de la reunió del comitè federal del PSOE a Aranjuez, Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè federal del PSOE, el màxim òrgan entre congressos, va aprovar ahir dissabte per unanimitat el nou reglament que atorga més pes a la militància en la presa de decisions, tenint l’última paraula en les aliances postelectorals. Encara que no s’hi va produir cap mena d’objecció, el nou estatut es va acullir amb tebiesa per part d’alguns dels barons socialistes, ja que amb el nou reglament es recentralitza el poder al voltant de l’executiva federal, blindant el líder del partit, Pedro Sánchez, ja que només pot ser cessat pels mateixos militants. Amb aquest canvi s’assegura que no es pugui repetir la dimissió forçosa de l’any 2016, quan després d’haver estat escollit per la militància, els membres del comitè federal van votar per elegir un nou secretari general.

Entre els principals canvis hi ha l’obligació de preguntar a les bases, amb caràcter vinculant, els acords postelectorals per formar governs amb altres formacions o per investir un candidat que no sigui socialista. Aquesta modificació s’introduirà al nivell municipal, l’autonòmic i l’estatal.

D’altra banda, el nou reglament es va quedar a mig camí de la promesa de reforma que es va fer al 39è congrés convocat el juny passat. Encara que els militants podran votar propostes de candidats per a la composició de les llistes electorals, els òrgans de la direcció continuaran tenint la capacitat per modificar-les. A més, tampoc es concreta la participació dels simpatitzants, més enllà de poder votar a les primàries.

S’ha de destacar l’absència de la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, el del País Valencià, Ximo Puig, i la de les Balears, Francina Armengol.

El PP insta Sánchez a “mullar-se” amb el finançament autonòmicEl president del Govern central, Mariano Rajoy, va anunciar ahir la intenció de presentar al PSOE una proposta en matèria de finançament i una altra en gestió d’aigua afirmant que en política “cal mullar-se”. Rajoy va demanar als socialistes que “a més de defensar que s’ha de canviar el model de finançament autonòmic”, han d’asseure’s a negociar amb el Partit Popular per veure si són capaços de posar propostes sobre la taula i unir tots els socialistes per poder aprovar-les.

tracking