SEGRE

Anna Gabriel es queda a Suïssa i no declararà davant del Suprem

Anna Gabriel

Anna Gabriel es queda a Suïssa i no declararà davant del SupremEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dirigent de la CUP Anna Gabriel ha anunciat la seua decisió de quedar-se a Suïssa i no anar a declarar demà dimecres a Madrid davant del Tribunal Suprem, en considerar que no anava a tenir un "judici just" a Espanya. "No aniré a Madrid", assegura Gabriel en una entrevista en l’edició en paper del diari suís Les Temps, en la qual afegeix que a Suïssa podrà protegir millor els seus drets.

"Estic sent perseguida per la meua activitat política i la premsa governamental m’ha declarat ja culpable", assenyala l’exdiputada de la CUP a l’entrevista, en la qual afirma que, "com no tindré un procés just al meu país, busco un país que pot protegir els meus drets". Gabriel opina que serà "més útil al meu moviment en llibertat que darrere de les reixes", ja que veu el destí d’alguns dels seus companys que encara estan a presó des de desembre passat, diu.

"Vaig comprendre que havia d’anar-me’n. No sóc l’única que espera la presó; tot el govern (català) està amenaçat", indica.

Gabriel critica recents filtracions en els mitjans de comunicació espanyols d’un informe de la Guàrdia Civil en el qual se la descriu, segons ella, com una "activista ferotge".

L’exdiputada havia de declarar davant del jutge Larena per un possible delicte de rebel·lió en el procés independentista, arran del comitè estratègic que va dirigir les accions contemplades al document "Enfocats", considerat el full de ruta de la independència.

Gabriel rebutja enèrgicament aquestes acusacions: "Sempre he fet campanya a favor del referèndum, però pacíficament. La qüestió de Catalunya hauria de poder resoldre’s políticament, però les autoritats espanyoles volen apaivagar l’independentisme a través de la repressió", afegeix.

La dirigent de la CUP denuncia a "Le Temps" l’ambient "tens com mai" a Barcelona, i afirma que el Govern espanyol "no fa res per garantir la nostra seguretat davant la violència dels feixistes".

L’exdiputada catalana exposa les amenaces de mort que diu haver rebut regularment de grupuscles de l’extrema dreta.

Gabriel compara la situació catalana "amb el que passa en aquests moments a Turquia", i denuncia el que considera una "caça" amb prop de "900 persones sota investigació o acusades, entre ells professors, policies, polítics i simples votants".

Per no anar a declarar davant del Suprem, Gabriel s’arrisca a ser objecte d’una ordre d’extradició o comissió rogatòria, però el seu advocat a suïssa, Oliver Peter, considera l’amenaça d’una extradició poc probable a la vista que Espanya va retirar la seua sol·licitud en el cas de Carles Puigdemont, fugit a Bèlgica.

Segons ell, la seua client no tindria un procés just a Espanya, ja que els membres del tribunal a Madrid "són propers al poder i no ofereixen cap garantia d’independència ni d’imparcialitat". "La meua clienta està sent perseguida per motius polítics, la qual cosa converteix una sol·licitud d’extradició en il·lícita", opina l’advocat.

tracking