SEGRE

POLÈMICA DENÚNCIES

Trump demana investigar Obama

Per la ingerència russa en les eleccions presidencials nord-americanes del 2016 || L’acusa de no frenar els atacs cibernètics durant el seu mandat

Campanya juvenil contra les armes als EUA amb mobilitzacions a Florida, EUA.

Campanya juvenil contra les armes als EUA amb mobilitzacions a Florida, EUA.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va acusar ahir l’expresident nord-americà Barack Obama de no haver aturat els atacs russos durant el seu mandat i va instar el fiscal general, Jeff Sessions, a investigar-lo a ell i als demòcrates per la ingerència russa en les eleccions presidencials celebrades el 2016.

El magnat es va preguntar: “Si tota la ingerència russa va tenir lloc durant l’Administració Obama, just fins al 20 de gener, per què no són ells subjectes de la investigació?”, al seu compte oficial de Twitter, i va afegir: “Per què Obama no va fer res sobre la ingerència? Per què els delictes demòcrates no estan sota investigació? Preguntin-ho a Jeff Sessions!”, amb referència al seu fiscal general.

El fiscal especial Robert Mueller va acusar tretze ciutadans russos i tres empreses d’aquest país

Sessions es va inhibir de la indagació iniciada pel departament de Justícia que dirigeix, després que es donés a conèixer que havia sostingut trobades no revelades amb l’ambaixador rus a Washington Serguei Kisliak, el 2016.

Abans de concloure el seu mandat, Obama va imposar sancions econòmiques a institucions i empreses russes pels atacs cibernètics registrats durant la campanya electoral de les eleccions presidencials. A més a més, va ordenar l’expulsió de 35 diplomàtics russos, entre els quals es trobava el cònsol de San Francisco, a Califòrnia.

Actualment la investigació sobre una suposada ingerència russa la porta a terme el fiscal especial Robert Mueller, que va acusar formalment de diversos delictes tretze ciutadans russos i tres companyies d’aquest país i d’haver llançat una “guerra informativa” a internet per dividir la societat nord-americana.

Prèviament, el fiscal també havia imputat quatre persones relacionades amb l’actual president: els consultors polítics Rick Gates i Paul Manafort, el seu exassessor de seguretat a la Casa Blanca Michael Flynn i un altre exassessor, George Papadopoulus, que va treballar per a Trump durant les eleccions.

Quant a les acusacions, el ministre d’Afers Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, va negar qualsevol tipus d’intervenció i les va titllar d’“especulacions”.

Els EUA revisen la legislació per restringir les armes automàtiquesEl president dels Estats Units, Donald Trump, va firmar dimarts una ordre dirigida al fiscal general Jeff Sessions perquè es prohibeixin els dispositius que permeten modificar les armes convertint-les en automàtiques, com el que es va utilitzar en la matança de Las Vegas de l’1 d’octubre passat que va resultar en la mort de 58 persones. Els bump-stock, com es coneixen als Estats Units, són mecanismes que permeten que armes corrents disparin desenes de bales per minut. L’ordre firmada per Trump s’emmarca en un procés de revisió que el departament de Justícia va iniciar l’any passat per redefinir el concepte d’“arma automàtica” a fi de determinar si hi ha certs tipus que han de ser prohibits. El debat sobre les armes als EUA s’ha reobert arran del tiroteig en un institut de Florida que va deixar 17 morts.

tracking